Kvinnor sjukare i Piteå

Det höga sjuktalet för kvinnor i Piteå har sjunkit de senaste åren, men ligger fortfarande högt över snittet.

Områdeschefen Ingrid Nilsson och Mara Hemström-Hemmingsson, försäkringskassans tf generaldirektör.

Områdeschefen Ingrid Nilsson och Mara Hemström-Hemmingsson, försäkringskassans tf generaldirektör.

Foto: torbjörn carlsson

Piteå2018-06-12 18:10

I februari 2011 låg sjukpenningtalet för kvinnor i Piteå på 9,5 dagar, men sedan hände något. I augusti 2015 hade siffran nästan fördubblad till 18,5 dagar. En oroväckande ökning, särskild inom vård- och omsorgsyrkena, som fick försäkringskassan att starta en riktad insats mot Piteå.

I oktober 2015 poängterade Ingrid Nilsson, områdeschef för sjukförsäkringen i Norrbotten, vikten av dialog med arbetsgivare, företagshälsan, sjukvården och andra aktörer. Till PT sa Nilsson "Vi ska gå vidare med dialog med de sjukskrivna och sjukvården, men också granska vår egen handläggning. Viktigt är att alla samverkar. Vi vill hitta både orsak och lösningar så att vi kan bromsa och vända utvecklingen i Piteå".

Sjuktalet bland Pitekvinnorna hann stiga till 20,2 procent 2016, men sedan har det sjunkit och i april 2018 låg det på 14,4 dagar. Förvisso fortfarande en hög siffra.

– Vi har jobbat intensivt och haft 20-30 träffar med arbetsgivare, vården och arbetsförmedlingen, men 14,4 dagar är fortfarande högst i länet. Kommunen och landstinget har gjort ett stort jobb för att vända det här, säger Ingrid Nilsson.

Nilsson säger att det framkommit en bild av en kultur där det har ansetts vara okej att vara hemma.

– Vi har varit lite för tillåtande tidigare. Nu har vi fler avslag än riket i så väl Piteå som länet.

Samtidigt är männens sjuktal betydligt lägre, 6,0 dagar, och det gör att Piteå hamnar på 10,0 dagar. Högre än länssiffran (8,7 dagar i april), men i paritet med riket (9,9 dagar).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!