Estradot borta ut högkostnadsskyddet

Ofta restnoterade hormonplåstret Estradot 25 och 37,5 mikrogram omfattas inte längre av högkostnadsskyddet. Anledningen: Företaget som tillverkar dem uppger att lönsamheten är låg och vill höja priset, något Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket säger nej till.

Estradot östrogenplåster 25 och 37,5 mikrogram ingår inte längre i högkostnadsskyddet och kostar numera dubbelt så mycket som innan.

Estradot östrogenplåster 25 och 37,5 mikrogram ingår inte längre i högkostnadsskyddet och kostar numera dubbelt så mycket som innan.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2024-03-13 18:00

De två lägsta styrkorna av hormonplåstret Estradot, som används vid behandling av klimakteriebesvär, ingår sedan 1 december 2023 inte längre i högkostnadsskyddet.

Företaget som marknadsför Estradot har meddelat att kostnaderna har ökat och att lönsamheten är låg och har därför ansökt om att höja priset på samtliga styrkor. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, säger nej till prishöjning på de två lägsta styrkorna. "TLV beviljar endast prishöjningar i undantagsfall och bedömer att det finns behandlingsalternativ av liknande slag inom läkemedelsförmånerna för Estradot i styrkorna 25 och 37,5 mikrogram/24 timmar."

Då det gäller de starkare plåstren står det: "TLV bedömer för Estradot i styrkorna 50, 75 och 100 mikrogram/24 timmar att det finns patienter som riskerar att stå utan liknande behandlingsalternativ om läkemedlet försvinner från den svenska marknaden."

Eva Ridley, enhetschef på TLV, förklarar att en prishöjning bara beviljas om det läkemedel som ansökan avser är ett angeläget behandlingsalternativ där andra alternativ saknas och att det finns stor risk att läkemedlet försvinner från den svenska marknaden om prishöjningen inte beviljas.

I Facebook-gruppen Stark genom klimakteriet rasar medlemmar. "Vad är det för orättvisa?", "Just nu känner jag mig trött på att vara kvinna och besviken på samhället jag betalar en massa skatt till", "Det känns som ett svek mot alla som tar dessa", "Det är helt galet", "Det låter ju inte klokt att det inte ska ingå längre", Vansinnigt korkat", "Knäppt", är kommentarer som lämnats i olika diskussionstrådar.

undefined
Annika Lahti är arg och förvånad över det slopade högkostnadsskyddet. "Det är dubbelt så dyrt som innan. Alla dessa försämringar slår hårt mot drabbade kvinnor." (Arkivbild)

Annika Lahti som Piteå-Tidningen nyligen skrev om i serien Leva med klimakteriet är arg och förvånad.

– Jag köpte nyligen ett paket 25 mikrogram och fick betala 450 kronor. Det är dubbelt så dyrt som innan. Alla dessa försämringar slår hårt mot drabbade kvinnor, säger hon.

undefined
Maria Bjurö är kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Maria Bjurö, kommunikationschef på TLV, förklarar att företag kan ansöka om att få ingå i läkemedelsförmånen och att verket därefter gör en utredning och beslutar om det specifika läkemedlet ska ingå i högkostnadsskyddet. Om företaget sedan vill att priset höjs görs en ny bedömning.

– Man väger pris mot nytta, säger hon, och tillägger att det alltid är läkemedelsföretagets beslut att ta bort ett läkemedel ur högkostnadsskyddet.

Estradot östrogenplåster

"Estradot är ett preparat som används för hormonell substitutionsbehandling. Det innehåller det kvinnliga könshormonet östrogen. Estradot används till kvinnor vars menstruation har upphört (menopaus), minst tolv månader efter deras sista naturliga menstruation. Estradot är ett plåster som appliceras på huden."

Estradot används för att lindra symptom under och efter övergångsåldern. "När menstruationen upphör (menopaus) sjunker kvinnans östrogen. Det kan ge besvär som svettningar och värmevallningar. Estradot lindrar dessa symptom efter menopaus. Estradot ska bara användas om besvären ger problem i det dagliga livet."

Källa: FASS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!