Kvinnor på väg in i styrelserummen

KVINNOKRAFT. De är totalt 17 till antalet, samtliga kvinnor och tar snart plats i var sin styrelse i Norrbotten eller Västerbotten. Projektet "Styrelsepraktik för kvinnor" har just som målsättning att öka jämställdheten i styrelserummen.

Piteå2007-03-16 00:00
Aygun Brodin, Skellefteå, är en av deltagarna. Hon kommer ursprungligen från Azerbadjan och pratar totalt sju olika språk: Sitt hemspråk, svenska, engelska och ryska flytande samt även viss tyska, holländska och turkiska.

- Arbetsmarkanden i Azerbadjan är väldigt "manlig" (skratt), det känns inte som om det är lika hårt i Sverige, säger Aygun Brodin som tror att hon kan tillföra en hel del till en styrelse för ett svenskt bolag. Senast arbetade hon som chef för Nederländernas ambassadkontor i Baku.

Handplockade

Projektet "Styrelsepraktik för kvinnor" drivs av Styrelseakademin Norr och Skellefteå kommuns tillväxtkontor. Projektledarna Annica Bray och
Irma Perdal Riptjärn, bekymrade sig över den skriande bristen på kvinnor i styrelserummen och kom med iden. Som finansiär står Justitiedepartementet som går in med en halv miljon kronor.

De 17 kvinnorna från Norrbotten och Västerbotten har handplockats för att under ett års tid fungera som adjungerande styrelseledamöter i var sin företagsstyrelse. Kvinnorna ska delta i styrelsearbetet fullt ut, men utan ansvar eller rösträtt.

Krav har ställts på en bred bakgrund, mod, nyfikenhet, kraft, att kunna ta för sig och vilja lära.

Bray och Perdal Riptjärn menar att det är en myt att det inte finns kompetenta kvinnor som vill ta plats i styrelser. Däremot finns inte kvinnorna i männens "nätverk" och blir därför inte rekryterade:

Samtidigt är efterfrågan på de 17 kvinnorna stor - företag står i kö för att få med dem i sina styrelser. Själva matchningen har dock ännu inte gjorts.

Bättre med mångfald

Malin Malmström, ursprungligen från Piteå, men bosatt i Luleå, hoppas på att få plats i ett riskkapitalbolag eller ett expanderande företag där det "händer mycket". Hon arbetar i dag som ekonomie doktor på Luleå Tekniska Universitet och drömmer om att förverkliga sin forskning i praktiken.

Eva Qvist, Arjeplog, arbetade tidigare som kommunchef, men driver i dag eget konsultbolag och sitter med i styrelsen för Konsum Norrbotten och Företagarnas regionala styrelse:

- Jag hoppas kunna bidra med min "levda erfarenhet". Jag tror på "gruppen", men den måste består av både unga, gamla, kvinnor och män. Med mångfald får man en bättre dynamik.

Efter året med styrelsepraktik ska varje deltagare lotsa in en ny kvinna på samma uppdrag och ska då fungera som mentorer för dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om