När det gäller äldres behov är det tydligt att vårdplaneringen måste förbättras liksom remisshanteringen. Den palliativa vården (vård i livets slutskede) behöver också bli bättre. Samtliga sjukhus i länet ska ha tillgång till god palliativ vård, enligt den handlingsplan för vård i livets slutskede som har upprättats.
Unga mår dåligt
Munhälsobedömningen har förbättrats för personer i enskilt boende, däremot kvarstår problemen för dem i eget boende med vård.Beredningen har funnit att allt fler barn och ungdomar drabbas av psykisk ohälsa. De ungdomar som drabbas är stressade och "alldeles för många missbrukar alkohol och andra droger", konstaterar Beredning Syd. Ohälsan ökar särskilt bland unga kvinnor i åldern 16-24 år.
En av beredningens slutsatser är att ungdomsmottagningarna, som är viktiga i sammanhanget, måste utvecklas. Ungdomar som drabbats av psykisk ohälsa ska få stöd utanför psykiatrin; det ska inte inte krävas en diagnos för att man ska få hjälp.
Övervikt ett hot
De allvarligaste hoten mot medborgarnas hälsa är övervikt, brist på fysisk aktivitet samt stigande alkoholkonsumtion och här krävs det ett aktivt folkhälsoarbete, påpekade Bernt Wallström. Varje vårdcentral bör ha en rådgivare i folkhälsofrågor.Vidare behöver en 24-timmars sjukvårdsrådgivning inrättas snarast. Sjukhusens och vårdcentralernas tillgänglighet kan öka genom att ett gemensamt telefonnummer införs med vidarekoppling efter stängning.