Länsförsäkringar har tagit fram en ny upplaga av sitt jämställdhetsindex, som undersöker hur den ekonomiska jämställdheten ser ut i Sverige totalt och regionalt för Sveriges 290 kommuner.
Resultaten visar att det fortfarande finns stora ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor har generellt sett lägre förvärvs- och kapitalinkomster än män, arbetar mer deltid, tar ett större ansvar för barnen när det kommer till föräldraledighet och vab, samt utför en större del av det obetalda hemarbetet. Därtill har kvinnor högre sjukfrånvaro än män.
– Vi har långt kvar till 50:50. Trots framsteg på många områden är det långt kvar till att vi har ett ekonomiskt jämställt samhälle. I dag åker kvinnor på flera ekonomiska smockor samtidigt. Kvinnor tjänar mindre och är sedan mer hemma med barnen. Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg.
Piteå är sämst på jämställdhet sett till de totalt nio variablerna. Av landets 290 kommuner placerar sig Piteå på plats 277. Sammanställningen av de nio variablerna ger en bild av var det är bäst respektive sämst att bo för den som eftersträvar ett ekonomiskt jämställt liv.
Följande indikatorer ligger till grund för analysen: 1. Nettoinkomst 2. Personer i chefsposition 3. Vab 4. Pension 5. Sjuktal 6. Föräldraledighet 7. Inkomst bland egna företagare 8. Bostadstillägg 9. Kapitalinkomst.
– Inte i någon av Sveriges 290 kommuner är det ekonomiskt jämställt. Men vissa kommuner ligger bättre till än andra, som förhoppningsvis kan inspirera i arbetet för att öka jämställdheten, säger Stefan Westerberg och fortsätter:
– Jämställdheten börjar oftast i plånboken och vi kan se att kvinnor över lag har det sämre ställt ekonomiskt. Det påverkar deras valmöjligheter samt förutsättningar till att hantera oväntade ekonomiska missöden, i livets alla olika skeenden.
Dagens ojämställdhetsstrukturer påverkar kvinnor, särskilt inom det ekonomiska området.
– I dag ser vi dessvärre att kvinnor på grund av löneskillnader och föråldrade normer åker på flera ekonomiska smockor samtidigt. De tjänar mindre och är sedan hemma mer med barnen. Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg.