Början till dagens Folkuniversitetet sådde sitt första frö året 1933 när en grupp studenter vid Stockholms högskola bildade en studieledarförening med föreläsningar för samhället.
– Sedan år 1970 är verksamheten uppdelad i fem regioner, där vi tillhör Region Norr, berättar Kristina Henriksson, utbildningsledare inom Folkuniversitetet
Folkuniversitetet är ett aktivt studieförbund som öppet erbjuder kunskap på ett 100-tal orter runt om i Sverige. Dess verksamhet ligger under universiteten och omfattar skolor, folkbildning och vuxenutbildning, även utbildning för organisationer och företag.
Den pedagogik, organisation och de värderingar som hör Folkuniversitetet till genomsyras av folkbildningstanken - alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap, och verksamheten är partipolitiskt obunden, fristående från religiösa och fackliga intressen, samt drivs utan vinstintresse.
Stort utbrud
Ett brett kursutbud och studiecirklar i alla dess former täcker en stor folkgrupps behov och önskan. Folkuniversitetets framväxt ur den akademiska världen ligger som grund för innehåll och pedagogiskt tänkande. Ett vetenskapligt förhållningssätt är ytterligare en faktor som präglar kursernas uppbyggnad och gång.
Verksamheten presenteras även som en av landets främsta språkutbildare där undervisning i ett fyrtiotal kurser på olika nivåer finns tillgängliga.
– Vi anser att kunskap har ett värde i sig, för den enskilde och för samhällsutvecklingen i stort. Folkuniversitetet är en naturlig mötesplats för människors fria kunskapssökande – för lärande, kulturupplevelser och möjlighet till reflektion.
Ett nyetablerat kontor har funnits på plats i Luleå i omkring två år. Rörelsen ökar när ytterligare ett öppnades i Boden i våras.
- Det vi huvudsakligen ska jobba med är uppdragsutbildning och invandrare för att lära språket, säger Kristina Henriksson, utbildningsledare inom Folkuniversitetet. Vi har olika europeiska projekt som vi arbetar med. Bland annat ett utav dessa kallas för Min Tur.
Historiskt sett bildades Folkuniversiteten ungefär samtidigt som alla andra förbund.
– Vi har väl funnits i cirka 70 år, men folkbildningen däremot har funnits i omkring 100 år. Människor med låg utbildning, som inte kom in vid högskolor eller ens på gymnasieskolor i byar, var anledningen till skapandet av verksamheten. För att kunna erbjuda utbildning till det lågutbildade folket skapade man vid universiteten en förening med möjlighet för undervisning. Folkuniversitetet har varit med och utvecklat det vi idag känner till som Komvux.
Teater i Piteå
Stadsmakten har uppmanat alla tio studieförbund i dagens Sverige att jobba med synliggörandet av folkbildningen i det civila samhället för ungdomar.
– Vi jobbar nu med Ung Se Norr - ett ganska nystartat projekt - där vi ska rikta oss till ungdomar som är intresserade av att lära sig att agera och spela teater. Detta kommer att drivas på olika orter i länet; vi kan bland andra starta upp i Piteå.
Priserna på de kurser som finns inom Folkuniversitetets utbud är varierade.
– Det är inte att vi ska gå med vinst, utan vi ska ha täckning för våra kostnader.