Kunderna efterfrågar lokal- producerat
Pite älvdal behöver fler professionella grönsaksodlare. - Det finns en stor efterfrågan på lokalproducerat men väldigt få producenter, säger Elisabeth Öberg på Hushållningssällskapet.
Lokalproducerade morötter innehåller mer näringsämnen än de som är transporterade lång väg.
Foto: Niklas Kämpargård
- Kunderna på affärerna frågar mer och mer efter lokalproducerat, säger hon.
Enligt Elisabeth Öberg är dagens konsumenter mer medvetna om skillnader mellan mat som importerats och mat som producerats på närmare håll.
- Sedan vi gått med i EU är det väldigt många tillsatser som tidigare varit förbjudna i Sverige som plötsligt blev tillåtna. Det gör att folk blir lite skraja, säger hon.
Optimalt klimat
I frukt och grönsaker försvinner mycket av de nyttiga näringsämnena under transporten, enligt Elisabeth Öberg.
- Ju snabbare du får dem från odling i munnen, desto mer näringsämnen har du kvar.
Hushållningssällskapet i Norrbotten har fått pengar från EU och länsstyrelsen för att öka den lokala livsmedelsproduktionen. Tanken med projektet Frilandsgrönsaker är att stimulera nya producenter att starta med odling och att få redan aktiva odlare att öka produktionen av bär och grönsaker.
- Just nu försöker vi att få kontakt med dem som odlar potatis. Vi hör om de kan tänka sig att börja med lite grönsaksodling, till exempel vitkål, blomkål och broccoli, säger Elisabeth Öberg.
Hon anser att klimatet här är optimalt för att odla grönsaker. Det kyliga klimatet driver upp näringshalten i grönsaker och bär.
- Vi har väldigt bra förutsättningar att odla grönsaker. Ljuset och dagslängden gör att de får väldigt bra smak och konsistens, säger Elisabeth Öberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!