- Dessa grupper är ju i allra högsta grad sådana som på ett eller annat sätt kommer att frilansa. En del av dem blir automatiskt egna företagare. Om entreprenörskurserna borde finnas någonstans så är det på högskolor och universitet med konstnärlig och kulturell utbildning.
Tjuvstart
Av samma uppfattning är Göran Norberg.- SVT och andra tv-bolag strävar i allt högre utsträckning att minska antalet fast anställda och istället köpa in produktioner och tjänster utifrån. Då är det viktigt att kunna grunderna i företagandet.
Kursen som startats vid Musikhögskolan i Piteå omfattar allt från från försäljning och fakturering till bokföring och deklaration.
- Den känns helt klart nyttig för min del, säger Mattias
Utterström från Arvidsjaur som studerar till tv-producent.
Han hade tjuvstartat redan före kursen började.
- Jag har gjort en del jobb under min stundenttid.
Inte skrämda
Anna Thörngren, blivande upplevelseproducent från Kramfors, hade först inte en tanke på att bli egen företagare.- Jag anmälde mig till kursen ur ett projektledarperspektiv bara för att få veta mer om ekonomi och bokföring. Men nu så lockar det faktiskt att bli egen företagare.
Trots allt pappersarbete, dribblande med skatter, avgifter och annat som hör entreprenörsvärlden till, har inte studenterna blivit skrämda.
- Tvärt om. Det är inte så komplicerat som jag först trodde. Jag kan tänka mig att ha en egen firma vid sidan av ett annat arbete, förklarar Sofia Öquist, mediadesignstudent från Högsön utanför Råneå och får medhåll av kollegan Fredrik Aaro.
På kursen deltar 40 studenter. Alla har på lek fått registrera ett eget bolag.
- Praktiskt kör vi ett fakturaspel med motiverade inköp som passerar alla moment i ett företagande. Spelet avslutas med att alla får göra en deklaration, berättar Norberg.
Kursen varvas även med föreläsningar.