Kulturskolor får statsbidrag

Kultur- och musikskolor i Pite älvdal får pengar för att utveckla verksamheten. För kommunerna betyder bidragen mycket.

Musik- och kulturskolor är en frivillig undervisning vid sidan om den vanliga undervisningen.

Musik- och kulturskolor är en frivillig undervisning vid sidan om den vanliga undervisningen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-11-16 20:15

Kulturrådet har beviljat 97 miljoner kronor till ett stort antal kommuner som vill förbättra möjligheten för elever att delta i kultur- och musikskola. För Arjeplogs kommun är statsbidraget på 400 000 kronor ett välkommet tillskott.

– Vi tillhör de kommuner som under många år varken hade kultur- eller musikskola. Vi startade i liten skala för ett par tre år sedan och det här ger oss möjligheten att göra mer, säger Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog.

Kulturskolan i Arjeplog har främst handlat om musik och Britta Flinkfeldt ser gärna att kommunen även kan erbjuda dans och teater i större utsträckning.

– Jag tror det kan innebära att vi anställer en person till, säger hon.

Även Arvidsjaurs kommun gläds åt bidraget på 400 000 kronor.

– Det är helt otroligt. Vår idé med det var att vi ville möta målgrupper som vi har svårare att möta, säger Camilla Freedman, kulturskoleledare i Arvidsjaur.

Piteå kommun blev tilldelade 600 000 kronor.

– Pengarna är väldigt välkomna, särskilt med tanke på at vi har haft en del ganska kraftiga besparingar, säger Bo Olovzon, rektor på musik- och dansskolan.

Piteå kommun har flera olika projektidéer och nu ska man sätta sig ned och välja vilket som kan ge flest nya elevplatser.

– Vi har ansökt om pengar för allt från improvisationsmusik, dans utanför stadskärnan och projekt för ensamkommande flyktingbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om