Kulturskolebidraget har delats ut sedan 2016, men togs bort i den budget för 2019 som Moderaterna och KD lyckades få igenom. Bland mycket annat medförde den budgeten nedskärningar inom kulturområdet, bland annat ströks det statliga anslaget till landets kulturskolor på 100 miljoner kronor.
Nu återinförs bidraget. Regeringen satsar i sin vårändringsbudget 50 miljoner för andra halvåret 2019. Bidrag blir möjligt att söka från den 1 juli för landets kommuner.
– Vi har sett att kulturskolebidraget har haft positiv effekt och har betytt mycket för landets kulturskolor, därför är det glädjande att vi nu kan fortsätta arbetet med att stötta kulturskolorna i sin utveckling, säger Jenny Löfström Ellverson, verksamhetsansvarig på Kulturrådets Kulturskolecentrum.
Kulturskolebidraget, som har delats ut sedan 2016, används till utveckling utifrån kommunernas egna behov. Tanken med bidraget är bland annat till att bredda utbudet inom kulturskolorna och att nå nya grupper.
Förra året fick kulturskolorna i Arjeplog, Arvidsjaur och Piteå 1 450 000 kronor för läsåret 2018/2019. Bara för Piteå handlade det om 750 000 kronor.
Kristina Enqvist, rektor på Musik- och dansskolan i Piteå, är den som tidigare sökt bidragen för Piteå kommuns räkning. PT har inte lyckats nå henne, men i januari berättade hon för PT om hur sorgligt det kändes att det inte längre gick att söka bidragen.
” Vi har kunnat åka ut i byarna och ha dansgrupper för pojkar. Vi har haft körslussen där nyanlända ungdomar lärt sig sjunga på både svenska och sitt eget språk med syftet att de ska slussas ut i vanliga körer och även lära sig språket. Vi har haft flera projekt som har slagit mycket väl ut och jag förstår inte varför man sparar in på det här” berättade Kristina Enqvist.
Malin Westling, skolchef i Piteå, utgår från att nya bidrag nu kommer att sökas.
– Det är värdefulla pengar som gör det möjligt att satsa på projekt och Kicki (Enqvist) är fenomenal på att söka bidrag. Det finns många möjligheter att förverkliga idéer och tankar, säger Westling.
Louise Mörk (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, tycker att regeringens beslut är ”jätteroligt”.
– Jag har sett vilka projekt som bedrivits och det finns mycket intressant att satsa på. Framför allt handlar det om att nå unga som vi kanske inte annars når och på det sättet göra dem nyfikna på kultur som dans och musik, säger Louise Mörk.