Kolergården ligger på en liten höjd och vägen dit har kantats av marschaller. På gårdsplanen har teatersällskapet gjort en långsmal scen av de naturliga förutsättningarna, ett par tältkåtor och eldar. Det är becksvart runtomkring och scenen lyses upp av kraftiga strålkastare. Jojk strömmar ur högtalarna när föreställningen börjar. Den handlar om skatteindrivningarna bland samer i början på 1600-talet, när familjer utarmades för att statens herrar skulle ha sitt.
Åskådarna får se en suggestiv berättelse där hård krass verklighet blandas med tillbedjan av övernaturliga krafter. En dotter rövas bort för att uppbörden - skatten - inte kan betalas och familjen är förtvivlad.
- Pjäsen är skriven till Arvidsjaurs 400-årsjubileum, berättar manusförfattaren Bernt Lundberg. Jag började fundera på vad det är vi firar egentligen, säger han om innehållet.
Liv
Henry Björk som är intresseföreningens ordförande står och myser i publiken medan amatörskådespelarna framför sin pjäs.- Det var vackert, säger han lyriskt efteråt och berättar att intresseföreningen är livfull. Folk som passerar passar på att tacka för initiativet. Nu är de bjudna till skolan där det serveras fika och musik av trubaduren Francis Goosens. Han har varit i Koler hela dagen och erbjudit massagebehandlingar.
- Vi arrangerar föreställningar åtminstone två gånger per år, berättar Henry Björk. Kulturen ger människorna något annat i vardagen, och folk har lärt sig gå på teater.