Kryssningar till länet hotar havsmiljön

Kryssningsfartygen blir allt vanligare i Piteås och Luleås hamnar. Detta främjar turistnäringen, men innebär ett allvarligt hot mot miljön. Båtarna dumpar stora mängder orenat avloppsvatten i havet vilket får hård kritik av Världsnaturfonden.

Kryssaren Black Watch, med över 1 000 personer ombord, lade till i Piteå hamn i somras. Nu slår Världsnaturfonden larm om att utländska fartyg hotar den svenska havsmiljön. Samtidigt vill regeringen förbjuda toalettutsläpp från fritidsbåtar. (Arkivbild)

Kryssaren Black Watch, med över 1 000 personer ombord, lade till i Piteå hamn i somras. Nu slår Världsnaturfonden larm om att utländska fartyg hotar den svenska havsmiljön. Samtidigt vill regeringen förbjuda toalettutsläpp från fritidsbåtar. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2009-03-23 06:00
Världsnaturfonden, WWF, presenterar statistik som talar sitt tydliga språk. Enligt organisationen använder en passagerare i snitt 190 liter vatten per dygn och rederierna tvekar inte att dumpa avloppsvattnet direkt i havet.
Agerandet är helt lagligt så länge fartyget befinner sig mer än tolv sjömil från fastlandet, men utsläppen har fått WWF att reagera.
- Vi är väldigt kritiska. Även om inte lagen sätter stopp så borde rederierna sluta med utsläppen frivilligt och lämna avloppsvattnet i hamn eller ha reningsanläggningar ombord. Det borde vara
extra angeläget för kryssningsfartyg med turister som kommer hit för att njuta av miljön, säger Åsa
Andersson, chef för WWF:s Östersjöprogram.
Sex fartyg
Förra året gick sex kryssningar till Norrbotten. Fem fartyg lade till i Luleå och ett - Black Watch med 775 passagerare och 415 besättningsmän - stannade i Piteå. Totalt hade kryssningsfartygen omkring 6 000 passagerare ombord som producerade 1,14 miljoner liter avloppsvatten per dygn.
- Utsläpp av näringsämnen förändrar ekosystemet och i södra och centrala delarna av Östersjön är kraftig algblomning den tydligaste signalen. I Bottenviken märks problemet mest i grunda vikar med ökad växtlighet. Övergödningen påverkar helt klart havsmiljön och arterna som lever där, säger Åsa Andersson.
Saknar möjligheter
Men det är inte helt lätt att lösa problemet. Många hamnar, kanske främst mindre, har inte möjlighet att ta emot de hundratusentals liter avloppsvatten som kryssningsfartygen producerar.
- Vi försöker trycka på myndigheterna och uppmanar kommunerna att öka tillgängligheten av anläggningar i hamnarna för att ta emot båtarnas avloppsvatten, säger Andersson.
Enligt Världsnaturfonden står utländska kryssningsfartyg för utsläpp av 113 ton kväve och 38 ton fosfor varje år. Men de mindre fritidsbåtarna är inte helt oskyldiga och många länder har förbjudit dem att släppa ut avfallsvatten.
Fritidsbåtar
- Fritidsbåtarnas ägare vill nog också ha ett rent hav och bör därför ta iland sitt avloppsvatten. Det är viktigt att alla gör sitt för att minska övergödningen, säger Andersson.
Regeringen verkar hålla med Världsnaturfonden på den punkten. I en proposition föreslår alliansen att toalettutsläpp från fritidsbåtar ska förbjudas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om