Det har gått två år sedan Robin Gustavsson inledde sin resa där han utbildar sig till sjöbefäl inom tyngre sjöfart. Lusten till det väcktes redan under högstadietiden på Pitholmsskolan. Efter att ha gått teknikprogrammet vid Strömbackaskolan sökte han in till sjöbefälsutbildningen vid Chalmers. Då hade han redan hunnit mönstra på sjöräddningsbåten Sparbanken Nord och via Sjöräddningssällskapet fick han utbildning till fartygsbefäl och maskinbefäl klass åtta. Det betyder att han får köra båtar med upp till 12 passagerare.
Robin Gustavsson berättar att de första två åren på skolan har varit spännande, inte minst praktikperioderna. Hittills har han gjort praktik på isbrytaren Oden, och passagerarfärjan Stena Gotica.
– Den senaste praktiken gjorde jag under från november förra året till januari i år. Jag var ombord på kemikalietankern Ramada. Vi körde diesel, bensin, och flygbränslen, säger Robin Gustavsson, som var ombord på en båt ägd av rederiet Älvtank i Göteborg.
Praktikplatserna ordnas av Sjöfartens utbildningsinstitut.
– På tankern fick jag göra allt från att arbeta med underhåll på däck, göra förtöjningsarbeten, köra ankarvinsch och vara på bryggan med styrman. Jag fick också lägga plotter för resrutten och köra fartyget med joystick. I praktiken ingick också arbeten med lastning och lossning och att köra pumpar kopplade till land. Som styrman måste man kunna hela båten, säger Robin Gustavsson.
Tjänstgöringen ombord består av fyra timmars vakt, sedan är man ledig åtta timmar.
Till hösten ska han göra praktik på fartyget Solero som ägs av Domsjö tank.
– Den kör på Europa och praktikperioden är tio veckor, säger sjöbefälseleven.
Han beskriver teorikurserna på Chalmers som meningsfulla. Han håller ut trots att den klass som bestod av 50 elever i början decimerats till 30.
– Jag har klarat alla kurser och gjort alla tentamen. Det har gått bra. Under kurserna har jag läst navigation, sjömanskap, landbaserade fyrar och sjömärken. Vi har till och med fått lära oss astronavigation, hur man navigerar med hjälp av solen och stjärnor och vi har övat att ta solhöjder med sextant för att fastställa position. Det ingår i kurserna trots att vi numera använder modern navigation.
I utbildningen ingår också att gå in i olika trafiksituationer med hjälp av simulator.
Våren 2021 går Robin från Piteå ut som nykläckt andre styrman.
– Utsikterna att få jobb är goda. Jag lutar nog mest åt att börja jobba på en tanker, men rederier beställer allt fler kryssningsfartyg så det kan bli något sådant också.
Steget efter andre styrman blir överstyrman.
– Innan du kan mönstra upp gör kaptenen en bedömning och det tar nog minst fem år till sjöss. Nästa steg är sjökapten och det tar nog tio år innan man kommer dit, men det handlar också om vilken typ av fartyg du är på, säger Robin Gustavsson.