Efter en testperiod med en utvald pilotgrupp öppnar Piteå hälsocentral nu sin livsstilsmottagning. Sjuksköterskorna Kajsa Westerberg och Marie-Louise Hedlund Granström, som även är KBT-terapeut, är koordinatorer för mottagningen.
Man jobbar tvärprofessionellt och flera olika expertiser finns att tillgå, till exempel läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, tobaksavvänjare, diabetes- och blodtryckssjuksköterskor, KBT-terapeut och psykolog.
Även Cederkliniken har en livsstilsmottagning som fysioterapeuten Sofia Wellborg byggt upp under ett års tid, först som ett projekt, nu en permanent verksamhet. Hon har också team av läkare, kuratorer, sjuksköterskor med flera runt patienterna.
Båda mottagningarna har samma utgångspunkt och jobbar med likartade problem, men har litet olika upplägg. Cederkliniken bjuder in till ett första samtal då livsstilsrelaterade problem upptäcks vid vårdbesök eller då patienten själv ber om det, Piteå hälsocentral har ett tydligare egenansvar och ser gärna egna initiativ.
– Det krävs mycket för att göra en varaktig livsstilsförändring och då är det viktigt att patienten verkligen vill och är aktivt intresserad, säger Christina Vikström, enhetschef vid Piteå hälsocentral, där patienten erbjuds stöd till bättre levnadsvanor och hälsa under tolv månader.
Marie-Louise Hedlund Granström har arbetat länge i primärvården och då framför allt med de hälsosamtal som Regionen erbjuder alla 40-, 50- och 60-åringar.
– Där lokaliseras ofta riskparametrar, men tidigare har vi inte hittat ett arbetssätt att gå vidare, något jag alltid drömt om, säger hon.
Under en planeringsdag där levnadsvanor stod i fokus, väcktes dock tanken på en livsstilsmottagning som med utgångspunkt från patienternas levnadsvanor hjälper dem vidare.
– Det här är en primärvårdsdröm!, utbrister Hedlund Granström.
Även Sofia Wellborgs hjärta klappar litet extra för livsstilsförändringar för att påverka sitt liv och mående.
– Vi tar fram en tydlig handlingsplan utifrån vad som är realistiskt, den får inte sikta för högt för då är risken att man misslyckas, säger Wellborg, vars främsta uppgift att motivera och coacha. Stress är en tydlig riskfaktor och bara att kunna djupandas och slappna av är viktigt.
Båda mottagningarna kommer att jobba mer med gruppbehandling och -aktiviteter då pandemin lugnat ner sig.