Han är i grunden biolog och har även ett litet turistföretag, Guide Natura, som han vill utveckla.
- Att sätta upp en jättelik vindkraftspark på Klockgrundet och Tärnans grund är lika korkat som att placera en precis utanför Sarek, anser Gelter.
Han betraktar inte Klocktärnan, som projektet namngetts till, som en off shore-verksamhet.
- Vindkraftsparken hamnar ju tvärt om kustnära. Om den planerats långt ut till havs hade det inte varit några problem.
Gelter påpekar noggrant att han inte är emot vindkraft.
- Men vi kan inte kasta ut dem var som helst. Vi måste också ta hänsyn till kulturvärden och naturvärden. I vår urbaniserade tid med allt svårare miljöproblem behövs frizoner där människor kan studera och uppleva orörda miljöer för både lärande och egna betraktelser. Här har vi en möjlighet att visa upp en orörd skärgård för kommande generationer. Det har också ett stort värde.
Landet reser sig
En vindkraftsetablering skulle, enligt honom, lägga krokben för framtida turistsatsningar.- Skärgårdsmiljö och turism kan inte kombineras med stora tunga industrisatsningar.
Han tror att skärgårdsturismen har potential att växa.
- Den ljusa och låga kusten upptäcks av allt fler. Det är nästan så att man kan känna hur landet reser sig ur havet.
Skilda miljöer
Gelter efterlyser fler undersökningar och utredningar om eventuell påverkan innan några som helst beslut tas.- Då kan man inte heller bara jämföra med vindkraftsparker till havs i Danmark eller övriga Europa. Miljön här uppe skiljer sig alldeles för mycket. Vindkraftverk gör sig bäst i kulturlandskap där de kan smälta in i miljön, hävdar Gelter, som själv bott i Kanada, rest mycket i USA, Australien och Tyskland där han sett många vindkraftsparker.