Krogen arbetar för att stoppa drogerna

MISSBRUK. Hur stor är risken att bli drogad mot sin vilja under en kväll på krogen? Vid Piteå stadshotell arbetar man i nära samarbete med polisen för att utbilda personal och stoppa spridningen av droger.

Piteå2006-01-05 00:00
PT skrev för en tid sedan om en ung kvinna som var säker på att hon blivit drogad under en kväll på krogen. Hon var i så dåligt skick att hon fick uppsöka vård. På sjukhuset togs prover för att ta reda på vad som hänt. Provsvaren visade inga andra droger i hennes kropp än en hög halt alkohol.

- Förra året fick vi fyra anmälningar från personer som trott att de blivit drogade på krogen i Piteå, säger polisen Ola Lundström som jobbar specifikt med drogproblematik. Man tog prover i två av fallen, eftersom det gått för lång tid i de andra. Proverna visade ingenting.

"Viktigt att kontrollera"

Vad polisen i Piteå vet finns det inga fall där det gått att påvisa en ofrivillig neddrogning. Trots det är Patrik Attini, vd för stadshotellet i Piteå, mycket intresserad av att gå till botten med problemet.

- Om man tror att man blivit drogad är det fruktansvärt viktigt att kontrollera om det är sant. Dels för sin egen del, dels för vårt arbete i krogmiljön.

Den som tror att hon eller han har blivit utsatt ska ta kontakt med polisen för att få hjälp med provtagning.

- Det bästa är att vi får veta det snabbt så att vi kan påbörja en utredning, säger Ola Lundström.

Utbildar

Det finns inga belägg för att det är vanligt att bli drogad på krogen, men det finns ändå knep att tänka på för att utesluta risken ytterligare:

Drick ur glas, inte ur flaska. Flaskan är mörk och man upptäcker inte en missfärgning.

Lämna inte glaset utan uppsikt.

Drick inte mer än att du kan kontrollera dina handlingar och vad andra gör med dig.

- Den svenska tabletten Rohypnol färgar vätskan blå om den släpps ned i en drink. Därför serverar vi inga blå drinkar överhuvudtaget. Ser någon av personalen en blå drink ska det bli rött ljus direkt för att ta reda på vad det är, säger Patrik
Attini.

Hittills har ingenting sådant inträffat på hotellet. Däremot ser Attini och hans personal gäster som tappar kontrollen för att de fått i sig för mycket.

- Alkoholen ger olika effekter beroende på hur man sovit eller ätit. Det kan komma kraftiga reaktioner helt överraskande som gör att folk tror att de blivit drogade.

Spaning

Stadshotellet ser till att utbilda sin personal med jämna mellanrum för att den ska lära sig känna igen tecknen hos drogade människor. I entren har man placerat belysningen så att vakterna lätt ska kunna se gästernas ögon och på dörrarna sitter information som upplyser om att otillåtna droger är ovälkomna. Utbildningarna sker med hjälp av polisen.

- Det förekommer droger i samhället, men det är inte så vanligt att missbrukarna söker sig till krogmiljöer, säger Ola Lundström. Vakterna är duktiga på att urskilja drogmissbrukare.

Tips från stadshotellets personal har ibland hjälpt polisen i spaningsarbeten.

- Drogmissbruket är ett samhällsproblem som vi alla måste arbeta för att försöka stävja, säger Patrik Attini.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om