DH kök och bar AB som drivit O’Learys i Piteå och Gin bar nightclub i lokaler på Hamnplan har gått med minusresultat flera år. Enligt ägarna handlar det om att avskrivningarna varit så höga att de har ätit upp vinsten som rörelsen gjort.
– Vi gjorde en för stor investering som medförde att vi fick ganska höga avskrivningar, cirka 1,6 miljoner kronor per år. Om vi gör 800 000 eller 1,2 miljoner i vinst i rörelsen är det fortfarande minus. Det är det vi har råkat ut för, säger Hasse Almqvist som äger bolaget med hustrun Jenny Almqvist.
Läget förvärrades 2017 och vid senaste bokslutet visade bolaget med 17 anställda ett resultat på minus 1,2 miljoner kronor. Enligt ägarna berodde det främst på en lägre försäljning. SHL-matcherna drog ingen större publik och sommaren var en katastrof med regn och kyla. Även julhelgerna blev ett tapp när nyårsafton, julafton och trettondagen inföll på en helg.
– Konsekvensen av en redan låg kassalikviditet under hösten och då främst julens händelser medförde att vi snabbt fick ett likviditetsproblem. Denna situation löste vi omgående genom att snabbt aktivera ett besparingsprogram och samtidigt informera våra leverantörer och kreditgivare, säger Hasse Almqvist.
Han tackar bankerna och leverantörerna som ställde upp i en svår situation.
– Endast efter två månader så vände vi utvecklingen till vinst och ytterligare om någon månad var samtliga leverantörsfordringar betalda.
Styrelsen upprättade en kontrollbalansräkning den 31 augusti 2017 som visade ett negativt eget kapital på cirka 490 000 kronor – ett allvarligt läge som innebär att bolagets ägare riskerar att bli personligt ansvariga för aktiebolagets skulder vid en konkurs.
För att lösa krisen har O’Learys ägare överlåtit hela verksamheten till GB grill and beverage AB – ett nytt bolag som Hasse och Jenny Almqvist bildade. Den 1 september blev det klart att alkoholtillståndet överförs till det nya bolaget.
– Det nya bolaget har ett friskt eget kapital och förvärvar själva bolaget, säger Hasse Almqvist.
Dessutom har man skapat ett nytt varumärke som heter ”Red angus grill and beverage” med separat ingång som i dagsläget har luncher och grillbuffé på fredagar.
– Vi har 1300 kvadratmeter stora lokaler och O’Learys behöver inte hela delen, säger Jenny Almqvist.
Vad händer med DH kök och bar?
– Det kommer att vara kvar. Det är ett bolag som vi har andra uppgifter för så småningom. Det finns inga leverantörsskulder eller några andra skulder i bolaget. Det enda som är kvar är ett förbrukat eget kapital. Men den skulden är till oss, säger Hasse Almqvist.
O’Learys ägare anser att det är en tuff marknad i Piteå.
– Det råder försiktigt sagt en överetablering inom restaurangbranschen. Det lanseras nya restauranger varje kvartal och det medför även ett hårdare klimat mellan restaurangerna med negativ ryktesspridning, säger Hasse Almqvist.
– Därför kan jag inte förstå hur kommunen på en redan överetablerad marknad tillåter aktörer att slå upp tält i centrala Piteå med fulla rättigheter under sommaren med syfte att servera så mycket alkohol som möjligt. Det är under sommaren vi ska försöka ta igen våra förluster från vintern och så kommer någon och ska försöka sno de här två månaderna av oss och inte behöva ta det ansvar som vi behöver ta under resten av året, säger Hasse Almqvist.
– Det är som att vi skulle lägga ned i tio månader och öppna ett O'Learys-tält under sommaren. Det skulle vara den mest lönsamma affären.
Han ifrågasätter Camp Piteå, men även Kitteltältet.
– Jag säger inget om till exempel Kalles som har lokal året om. Men att det kommer folk utifrån som inte har någon fast verksamhet i Piteå. Det är inte fair. Jag är inte emot Piteå dansar och ler, men jag vill ha tillbaka de mindre tälten som är mer lokalt förankrade. Man behöver inte ha ett stort 4000-kvadratstält och en enda suparfest. Vad hände med familjefesten?