Kritiska röster på möte om nya natthärbärget

Piteås nya natthärbärge i Blomska gården öppnar i morgon, torsdag. Först på onsdagskvällen bjöd Piteå församling och kommunen in grannarna till ett möte på Kyrkcenter.

Ansvariga. Linda Jele, Piteå församling, Anna-Lena Pogulis, Strategis chef vid Piteå kommun och Ylva Sundkvist, kommunchef i Piteå mötte de närboende till Blomska gården.

Ansvariga. Linda Jele, Piteå församling, Anna-Lena Pogulis, Strategis chef vid Piteå kommun och Ylva Sundkvist, kommunchef i Piteå mötte de närboende till Blomska gården.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2017-02-08 21:48

Som PT tidigare berättat har det varit många turer kring natthärbärget i Blomska gården. Men den 26 januari blev det klart att Piteå församling och Piteå kommun tecknat ett samverkansavtal om försöksverksamhet för ett natthärbärge.

Under tre månaders tid, med start i dag torsdag ska församlingen och kommunen samarbeta kring härbärget som får 12 platser. Efter försöksperioden ska verksamheten utvärderas.

På onsdagskvällen bjöds de närboende in till ett möte.

– Vi har bjudit in er hit dels för att vi fått en hel del reaktioner, dels för att vi ville träffa er så att ni får möjlighet att sätta ord på era frågor, sa Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.

Grannarna uttryckte dock att det var ”respektlöst” att få en inbjudan så nära inpå – även tiden 17.30 ifrågasattes då många inte hunnit hem från jobbet.

– Det blev ett snabbt fattat beslut, men så fort det var klart så gick vi ut med det här brevet till er, sedan kan jag förstå att det blev med kort varsel, sa Mats Björk.

Den som vill sova på natthärbärget köper en biljett på Ica Kvantum för 20 kronor. Incheckningstiden är klockan 21.30 - 22.00 och klockan 23.00 ska det vara tyst och släckt. Utcheckning sker klockan 06.30 - 07.00. Den som vill duscha på morgonen kan göra det på LF Arena. Under dagtid är det stängt.

De närboende uttryckte stor oro inför verksamheten och ifrågasatte om det inte finns någon mer lämplig lokal. Exempelvis på Pite Havsbad, i Kyrkcenter, på vandrarhemmet eller i något nytt form av barackboende.

– Nej, nu är det detta som finns, sa Helena Stenberg (S), kommunalråd som dock menade att det inte är någon permanent lösning.

– Vi jobbar för att hitta en mer långsiktlig och permanent lösning till nästa vinter, sa Linda Jele, Piteå församling.

De närboende såg också med oro på vad som händer om påtagligt påverkade personer inte får komma in på boendet, blir arga och kanske börjar vandalisera i området.

– Det känns som att det här kommit till för romerna, inte för våra svenska bostadslösa. Varför har kommunen inte gjort något tidigare? undrade en närboende.

Många uttryckte också oro för vilka personer som kommer dit.

– De har vi ingen aning om, det kan vara en kö på tio personer när vi öppnar i morgon eller det kanske inte kommer någon, sa Anna-Lena Pogulis, Piteå kommun.

– Vi har inte svaret på alla era frågor, det blir en lärandeperiod för oss också, sa Mats Björk.

De bestämdes dock att de närboende ska bjudas in till en nytt, uppföljande möte redan i mars. Men de närboende uppmanades också att höra sig om problem skulle uppstå.

– Fungerar det inte så stänger vi, var budskapet från Mats Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om