Kritiserar psykvården i Piteå

Psykiatrin i Piteå ger inte säker och trygg vård. Personalen går på knäna och ständiga överbeläggningar slår hårt mot vårdkvalitén. Det anser Arbetsmiljöverket efter en inspektion och nu kräver myndigheten bättring före 1 april.

Yvonne Olofsson, verksamhetschef för psykiatrin i Piteå, håller inte med Arbetsmiljöverket om att enheten inte ger en trygg och säker vård. "Det får stå för dem", säger hon. (Arkivbild)

Yvonne Olofsson, verksamhetschef för psykiatrin i Piteå, håller inte med Arbetsmiljöverket om att enheten inte ger en trygg och säker vård. "Det får stå för dem", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2010-12-23 06:00

Under hösten har Arbetsmiljöverket gjort en landsomfattande rajd med över 300 inspektioner vid ett 60-tal akutsjukhus. I Norrbotten är det främst enheter inom psykiatri, kirurgi och medicin som kontrollerats.

Resultatet är uppseendeväckande och visar att ingen hänsyn tas till arbetsmiljön när det råder högt patienttryck och överbeläggningar.

- På många håll har överbeläggningar blivit ett normaltillstånd. Personalen får slita hårt och är oroliga för att göra fel eller inte hinna med patienterna, säger Åsa Sjöström Ross vid Arbetsmiljöverket i Luleå.

Stora problem
På Piteå älvdals sjukhus har Arbetsmiljöverket besökt den Psykiatriska vårdenheten och ortopedklinikens avdelning 7B.

Ortopedin klarade sig utan några allvarliga anmärkningar, men enligt inspektionsmeddelandet dras psykiatrin med stora problem som går ut över både personal och patienter.

När Arbetsmiljöverket besökte avdelningen berättade personalen om hur man utsätts för stress och påfrestningar på grund av för stor arbetsmängd och för högt arbetstempo. Orsaken anses vara de ständiga överbeläggningarna vid enheten och att lokalerna är för trånga.

Det är inte ovanligt att två patienter får samsas i ett enkelrum eller att tre patienter får dela på ett dubbelrum. Arbetssituationen på avdelningen har medfört missnöje och otillräcklighetskänslor hos personalen.

I sin rapport slår Arbetsmiljöverket fast att Socialstyrelsens föreskrifter om vad som krävs för att kunna ge säker och trygg vård inte uppfylls. Men den uppfattningen delar inte verksamhetschefen Yvonne Olofsson.

"Vi ger god vård"
- Det får stå för dem, jag tycker att vi ger god vård. Klart att det händer saker och ting, men så är det ju på en akutavdelning, säger hon.

Annars håller Olofsson med om det mesta som Arbetsmiljöverket tar upp i sin rapport.

- Vi var ganska medvetna om den problematik som finns. Vi har påpekat att vi behöver större lokaler - får vi det så kommer många saker att lösa sig, säger verksamhetschefen.

Enligt Arbetsmiljöverket får personalen inte ta ut sina raster?
- Det är en sanning med modifikation. Personalen kan inte lämna avdelningen, men det är ytterst sällan folk inte får ta ut sina raster, säger Yvonne Olofsson.

Senast 1 april ska ni meddela vilka åtgärder ni vidtagit?
- Vi ska sätta oss ned och titta på Arbetsmiljöverkets krav. Jag hoppas att vi får besked om att vi ska tilldelas större lokaler före det.

Problem
Skötarna Åsa Elofsson, tillika skyddsombud, och Catharina Eliasson representerade personalen under Arbetsmiljöverkets inspektion. De anser också att överbeläggningar skapar problem.

- Vi har 16 vårdplatser, men 20 sängar. Ibland är alla sängar upptagna och då har vi alltså fyra överbeläggningar, säger Eliasson.

- Vid överbeläggningar blir det mycket administrativt merarbete som ska göras och sådant tar tid. Att blanda patienter med olika diagnoser skapar oro och det betyder en större arbetsbelastning för personalen, säger Elofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om