Kritiserade plastkantiner blir kvar

Plasten i produktionsköken är här för att stanna. Fastighets- och serviceförvaltningen vill inte återgå till rostfria kantiner, en kostnad på cirka 23 miljoner kronor.

Svar. Marita Björkman Forsman anser att politikerna måste lita på Livsmedelsverket svar. (Arkivbild)

Svar. Marita Björkman Forsman anser att politikerna måste lita på Livsmedelsverket svar. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-01-14 22:00

Flera föräldrar känner oro för att deras barn måste äta mat som tillagas, kyls ned, transporteras och sedan värms upp i plastlådor. 728 personer har skrivit på en namninsamling och företrädare från Facebookgruppen ”Giftfri mat inom skola och omsorg i Piteå kommun” agerade och lämnade in ett medborgarförslag om att byta ut engångsförpackningarna mot rostfria kantiner.

Frågetecknen var många när fastighets- och servicenämnden behandlade förslaget i september förra året. Beslutet blev därför att utreda förpackningarna ur ett hälso- och kostnadsperspektiv. Rapporten är nu klar och förslaget är att nämnden avslår medborgarförslaget på tisdagens möte.

– Livsmedelsverket har sagt att vi håller oss inom de gränsvärden som är tillåtna förutsatt att hanteringen sker på rätt sätt. Då måste vi politiker lita på att det inte ska vara någon risk med det, säger Marita Björkman Forsman (S) ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Till saken hör att en återgång till rostfria kantiner skulle kunna innebära en årlig ökning av personal- och transportkostnader med 14 miljoner kronor, samt en investerings och ombyggnadskostnad på nio miljoner i Öjebyns produktionskök. Uppiften kommer från en genomförd analys, men enligt Marita Björkman Forsman ska siffrorna ”kvalitetssäkras” innan nämndsmötet.

– Med de svar Livsmedelsverket ger på våra frågor så motiverar det inte att göra förändringen till den kostnaden, säger hon.

Enligt Livsmedelsverket uppfyller både plast samt rostfria material EU-kraven och betraktas därför som säkra vid rätt användande.

Däremot konstaterar myndigheten på kommunens fråga att när det gäller plastmaterial som används i direkt kontakt med livsmedel finns lite forskning, särskilt gällande polypropylen som används i Piteå.

– Forskningen är utbredd om vad som händer med plasten, men den är inte särskilt stor när det gäller vilka hälsorisker det kan innebära för människor, säger Marita Björkman Forsman.

Kan ni då garantera föräldrarna att det inte finns några risker med att äta maten?

– Det finns ingen politiker som kan lämna 100-procentiga garantier. Vi kan bara ta stöd från Livsmedelverket svar. Sedan har vi vårt ansvar och leverantören av plastförpackningarna sitt ansvar att följa regelverket.

Marita Björkman Forsman kommer också att lägga ett tilläggsförslag på nämndsmötet.

– Att uppdra åt förvaltningen att bevaka Livsmedelsverkets nya kunskaper runt plastförpackningar. Jag vill inte att vi sitter still i båten, utan följer alla nya rön som kommer i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!