Svårt få vikarier
Övertidsarbetet har minskat, men är fortfarande för stort, anser revisorerna som har undersökt orsakerna till att gränserna överskrids. Det finns för få läkare att fördela jourarbetet mellan, uppger de verksamhetschefer som intervjuats. En annan anledning är att vissa läkare vill jobba mycket för att tjäna mer pengar. Det innebär i sin tur att övertidsberget inte betas av.- Det är svårt att få vikarier och därför blir det svårt att lägga ut jourtider och ledighet, säger Marie Asplund, verksamhetschef för akutsjukvården i Piteå. Vi försöker rekrytera folk, men det är inte så enkelt.
Skadestånd
Vid nästa årsskifte kommer nya arbetsdirektiv från EU som gör att läkarna inte kommer att kunna jobba jour på samma sätt som tidigare. Framför allt är det dygnsvilan på elva timmar som blir problematisk att uppfylla.- Vi jobbar hårt för att hitta lösningar, säger Marie Asplund. Alla uppskattar inte de nya direktiven eftersom det blir mindre pengar och nya scheman, men de är ju till för den enskildes arbetsmiljö.
De mindre sjukhusen har svårare än de större att klara 300-timmarsgränsen. Eftersom rekryteringsproblemen är så stora kommer övertidsproblemet att bestå, menar verksamhetscheferna enligt revisorernas rapport. Alternativet är att stänga verksamheter.
Patientsäkerheten blir lidande av trötta och slitna läkare som inte tagit ut ledighet för vila och återhämtning, påtalas i rapporten. Det har hänt att läkare som inte lyssnat på uppmaningar att dra ner på sitt jourarbete har stängts av från jourtjänst. I ett fall har landstinget fått betala en halv miljon kronor i skadestånd till Norrbottens läkarförening eftersom man inte klarat att leva upp till avstegsavtalet. Revisorerna kräver nu att landstinget vidtar åtgärder så att övertidsberget minskas, att övertiden fördelas jämnare och att gällande lagar, avtal och riktlinjer följs.