Kritik och många frågetecken som måste rätas ut

Nykterhetsrörelsen slår bakut och alkoholhandläggaren Tommy Lindgren konstaterar att det finns flera svåra frågor som måste redas ut.

Alkoholhandläggaren Tommy Lindgren är kluven och konstaterar att det är många frågetecken som måste rätas ut. (Arkivbild)

Alkoholhandläggaren Tommy Lindgren är kluven och konstaterar att det är många frågetecken som måste rätas ut. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-11-24 21:00

Det kanske inte är förvånande att nykterhetsrörelsen är kritisk och Sven-Gösta Pettersson, ordförande för IOGT-NTO i Öjebyn, instämmer i kritiken.
– Det här underlättar möjligheten att få tag i alkohol efter att Systembolaget stängt. Det finns en risk att folk dricker mer. Jag ser också stora problem för hur kontrollen ska efterlevas så att inte minderåriga får tag på alkohol. Nej, jag tycker inte att det är en bra idé, säger Pettersson.

Piteå kommuns alkoholhandläggare Tommy Lindgren säger att initiativet förvisso är bra, men är samtidigt kluven i hur det ska fungera i realiteten.
– Det är väl trevligt att kunna beställa ett passande vin till den mat man beställt och i de flesta fall kan det säkert fungera, men jag ser flera faror.
En fara är exempelvis att en 20-åring beställer, men i hemmet håller sig minderåriga dolda.

– Den viktigaste frågan är att utreda om det är lagligt. Är det ett brott att restaurangen serverar alkohol utanför sin lokal? I så fall är det den enskilde tillståndshavaren som råkar illa ut, säger Tommy Lindgren.
En annan fråga är hur stor mängd alkohol man ska få beställa till maten. Ska man få beställa en pizza och tio öl.
– Det har jag inget svar på och jag vet inte hur beslutet i exempelvis Malmö ser ut.
Men nu ska Piteå kommun utreda frågan?
– Jag antar att det ska ske skyndsamt, men som du hör är det många frågor som måste få svar. Det är inte enkelt, säger Tommy Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!