I sommar stod det klart att Föreningsservice förlorar drygt halva sitt uppdrag gällande mattransporter från kommunens tillagningskök och ut till skolor, förskolor och äldreomsorg. Detta sedan de förlorat den senaste upphandlingen till ett företag i Helsingborg.
Exakt hur mycket eller lite som skiljde anbuden åt är oklart men enligt uppgift ska det inte röra sig om några större summor.
På Piteå-Tidningens Facebook-sida har kommentarerna haglat in. Många är upprörda över att kommunen inte gynnar de lokala företagen: "Kan inte förstå kommunen som inte gynnar folk från orten. För några sketna hundralappar", "Ett företag 150 mil från Pite skall alltså köra maten i kommunen! Idiotiskt!" "Ja fy säger jag för Piteå kommun och deras upphandlingar", är några av de åsikter som inkommit.
Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S), har förståelse för kritiken.
– Självklart har jag det. Föreningsservice känner vi alla till och vi vurmar för det lokala. Men kommunen måste följa lagen om offentlig upphandling och där kan man inte kräva att företag är stationerade i Piteå. Däremot tittar man på leveransförmågan och bedömningen i det här fallet är att den finns. Företaget har verksamhet i Norrbotten, säger han och tillägger att medborgarna nog skulle bli ännu mer upprörda om kommunen bröt mot lagen om offentlig upphandling.
Han säger att det fanns politisk enighet i beslutet att välja Måltidsfabriken.
– När ksau behandlade beslutsunderlaget uppfyllde Måltidsfabriken alla skall-krav och hade efter att allt tagits i beräkning det lägsta priset. Att skillnaden i pris är liten gör ingen skillnad. När de andra kraven är uppfyllda ska det lägsta priset väljas, säger han.
Exempel på skall-krav i den aktuella upphandlingen är: Genomförande (hålla tider, justeringar av behov, godshantering, trafiksäkerhet, transporthjälpmedel), Krav på fordon: Lätt lastbil, fordon för kylmatssystem, lastutrymme för varm och kyld mat. Det fanns också en rad hygienkrav, bland annat gällande förstörd mat/varor.
Maria Franzén, upphandlare på kommunens inköpsavdelning, svarar via mejl att: "Vi försöker alltid skapa förutsättningar för lokala anbudsgivare så att de kan lämna anbud. Detta kan tex vara att dela upp större upphandlingar i mindre delar samt ha en dialog med de lokala anbudsgivarna innan upphandlingen startas, detta har vi gjort även i denna upphandling."