Kritik mot vägföreningens avgifter

AVGIFT. Vägföreningen på Renön får kritik för sina vägavgifter. Tomtägare som inte använder sin mark måste betala lika mycket som året-runtboende. Ordföranden Bror Granberg vill vända kritiken mot Piteå kommun.- Det är inte rätt att 250 personer ska betala för en väg som används av alla medborgare.

Piteå2006-01-14 00:00
Vägen som går från golfbanan i Piteå ut till Renöhamn, och avtagsvägen mot Nötön, ägs av en vägsamfällighetsförening bestående av de personer som äger mark i området. Vägen är en så kallad enskild väg, där vägverket står för en större del av underhållskostnaderna. Bidraget varierar beroende på hur många som är fast boende längs vägen. Kommunen bidrar med cirka 7 000 kronor per år. Resten betalar föreningen.

Plötslig avgift

Mats Blomquist, Luleå, äger åtta tomter på Renön. Tidigare har han inte behövt betala några vägavgifter för sina tomter som inte är bebyggda och inte används. Förra året damp det ner en räkning i hans brevlåda som fick honom att reagera. Vägföreningen på Renön ville ha 600 kronor per år och tomt, en totalsumma på 2 400 kronor per år.

- Jag använder inte vägen. Jag hittar knappt dit, säger Mats Blomquist. Om jag använde marken vore det en helt annan sak.

Blomquist reagerar mest på det faktum att året-runtboende längs vägen åläggs samma summa som han.

- Jag har inte tänkt betala för de som bor permanent. Det är ett sätt för dem att få billigare avgifter.

Förrättning

För att fastslå hur mycket var och en som bor längs en enskild väg bör betala, gör Lantmäteriet en så kallad förrättning där man beräknar hur många andelar en fastighet ska generera. År 1982, när den senaste förrättningen på Renön gjordes, bestämdes att alla tomter, oavsett användningsområde, skulle vara värda en andel. Några enstaka beräknades till en halv andel.

- Vid förrättningar som görs i dag tar man oftast hänsyn till om det är fast boende på tomterna eller inte, säger Barbro Holmquist vid Lantmäteriet i Piteå. Vägföreningen på Renön går exakt efter den förrättning som är gjord. Det är ingenting som vi kan påverka, om man inte gör en ny förrättning.

Krav på kommunen

Bror Granberg är ordförande i vägföreningen. Han har en viss förståelse för markägarna som känner sig orättvist behandlade, men vill rikta kritiken mot kommunen, som han tycker tar för litet ansvar för vägen. Den används till exempel av alla som ska ta sig ut till Renöhamn.

- Vi gör allt vi kan för att hålla nere avgifterna för våra medlemmar, säger han. Egentligen skulle kommunen ta hand om vägen. Vi sköter en väg åt dem. Vi har bett att få träffa politikerna för att diskutera saken, men de har sagt nej.

Just nu muddrar kommunen i Renöhamn. I samband med det har vägföreningen skrivit till Miljödomstolen för att få stöd i sina krav på kommunen.

Anledningen till att Mats Blomquist inte behövt betala vägavgift tidigare beror på att föreningen inte varit stenhård på att ta ut taxan.

- Men det har blivit så att de som klagat mest inte har behövt betala, säger Granberg. För att få rättvisa beslutade vi vid vårt senaste årsmöte att gå stenhårt efter förrättningen.

Årsmötet har också beslutat att inte göra någon ny förrättning, eftersom man anser det vara för dyrt.

- Det här kommer säkert att diskuteras vid nästa möte. Det vore bra om fler medlemmar kom dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om