Kritik mot psykvården efter självmord
De kommer till vården för att få hjälp. Det slutar ändå i katastrof. Förra året Lex Mariaanmäldes elva självmord bland patienter i Norrbotten.
Stefan Bergström, chef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten, tycker att det är bra att Socialstyrelsen utreder självmord och självmordsförsök som begåtts i samband med vård.
Foto: Robert Lundberg
- Varje självmord är en tragedi, konstaterar Stefan Bergström, chef för vuxenpsykiatrin i Norrbotten.
I sju av anmälningarna för 2008 har Socialstyrelsen hunnit fatta beslut. Tre av dem innehåller kritik eller påpekanden. Bland anmärkningarna finns exempelvis bristande journalföring, bristande kunskaper hos personalen när det gäller bedömning av självmordsrisk, samt oklara rutiner för självmordsriskbedömning.
Hög arbetsbelastning
I ytterligare ett beslut från Socialstyrelsen har landstingets egen verksamhet angett några bakomliggande orsaker till att en 18-årig kvinna tog livet av sig. Kvinnan hade haft långvarig kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin och det slås fast att överlämnande mellan olika behandlare saknats. Psykiatrin skriver också att "under den aktuella perioden var läkarbemanningen låg, med hög arbetsbelastning på tjänstgörande läkare som följd". Stefan Bergström välkomnar Socialstyrelsens utredningar. Han tycker det är bra att fallen utreds ordentligt.
- Vi tar oerhört seriöst på de här frågorna, säger han och berättar om de självmordsförebyggande program som finns inom landstinget.
Kommunikationsbrister
Han hänvisar också till en rapport som psykiatrin i Norrbotten inom kort ska presentera för Socialstyrelsen. Under vintern har Socialstyrelsen nämligen gjort en uppföljning av de totalt tio Lex Maria-anmälda självmord och självmordsförsök som inträffade vid Sunderby psykiatriska klinik mellan februari 2007 och juni 2008.
Granskningen visar bland annat på brister i kommunikationen, både externt mot socialtjänst och primärvård, och internt i samband med personalbyte vid semester samt när stafettläkare arbetade vid kliniken. I flera fall har verksamheten föreslagit åtgärder, men enligt Socialstyrelsen ser de inte ut att ha gett tillräcklig effekt.
- I vissa ärenden har verksamheten själv kommit fram till vad som behöver förändras. Men åtgärderna ser inte ut att ha räckt till alla gånger, säger Per Åkerström, byrådirektör på Socialstyrelsen.
Senast den 20 mars ska verksamhetschefen redovisa hur man ska kontrollera att åtgärderna genomförs och att de får avsedd effekt.
Lex Maria
Vårdgivare är skyldiga att snarast anmäla till Socialstyrelsen om en patient drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom i samband med hälso- och sjukvård.
En anmälan ska göras om en patient begått självmord i samband med undersökning, vård eller behandling. Det ska också göras en anmälan om patienten begått självmord inom fyra veckor efter vårdkontakt och detta har kommit till vårdgivarens kännedom.
Anmälare
Vuxenpsykiatrin, Sunderbyn (fem fall)
Malmfältens psykiatri, Gällivare
Primärvården, närpsykiatrin Kalix
Barn- och ungdomspsykiatrin Luleå-Boden
Jourcentralen Luleå, närpsykiatrin
Ortopedkliniken, Sunderbyn
Medicinkliniken, Piteå älvdals sjukhus
Granitens vårdcentral, Kiruna
Malmbergets vårcentral
Behöver du hjälp?
Nationella hjälplinjen erbjuder ett begränsat antal kris- och stödsamtal via telefon och texttelefon. Ring 020-22 00 60.
Rådgivningstelefon, psykiatriska kliniken vid Sunderby sjukhus: 0920-28 27 28