Kritik mot köp av Lindbäcks fabrik

Moderaterna i Piteå riktar hård kritik mot köpet av Lindbäcks husfabrik. "Skattebetalarna får betala om något går på tok", säger gruppledaren Håkan Johansson.

Genom att sälja industrifastigheten i Öjebyn får Lindbäcks bygg in 110 miljoner kronor i kassan.

Genom att sälja industrifastigheten i Öjebyn får Lindbäcks bygg in 110 miljoner kronor i kassan.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2020-06-15 16:01

På måndag är det tänkt att kommunfullmäktige ska godkänna köpet av Lindbäcks husfabrik i Öjebyn. Kommunen ska även gå i borgen för lånet på 110 miljoner kronor som Piteå näringsfastigheter ska ta för att klara av förvärvet.

– Om det här ska göras får något annat bolag inom PIKAB-koncernen dra ned med 110 miljoner. Kommunen ska definitivt inte gå i borgen för de här pengarna, säger Håkan Johansson (M).

Han konstaterar att Piteå går mot en tuff ekonomisk framtid vilket innebär att det krävs stora lån för att genomföra nödvändiga investeringar inom skola och omsorg.

– Då känns det inte bra att låna 110 miljoner till. Det tär på kommunens lånelimit och vad annars måste stryka på foten? Är det en skola eller ett äldreboende, säger Håkan Johansson.

Vilken information har ni fått om Lindbäcks kris?

– De har tydligen orderböckerna fulla för ett år framåt men förmodligen har fabriken på Haraholmen blivit mycket dyrare än beräknat och sedan är det några projekt i södra Sverige som gått riktigt på tok. Man har enorma förluster ifjol och förmodligen i år också. Men de är ändå ett solitt företag och att de skulle gå i konkurs är kanske inte så troligt. Men det är klart. Större företag än de har gått i konkurs.

Håkan Johansson säger sig dock ha förståelse för räddningsaktionen.

– Om allt går vägen är det ingen dum affär för PNF och det rör sig ändå om 500 arbetstillfällen i kommunen. Men kommunen ska inte gå i borgen för de här pengarna. Sedan handlar det om att stötta ett bolag och vad säger man när nästa bolag som är i kris kommer och begär hjälp? 

Fastighetsaffären med PNF har initierats av Lindbäcks och handlar om att stärka bolagets kassa. 2019 har varit ett tufft år för koncernen. Den kraftiga expansionen med mer än fördubblad omsättning och nästan fördubblat antal anställda har medfört växtvärk för Lindbäcks bygg AB som byggt en husfabrik för 650 miljoner kronor i Haraholmen. Detta i kombination med några resultatmässigt svaga projekt medför att bolaget redovisar en betydande rörelseförlust för 2019.

Under förra året har dotterbolaget Lindbäcks Porsön AB avyttrats för att frigöra kapital. Detta har inneburit att koncernen kommer att visa ett positivt resultat. I slutet av februari 2020 genomfördes ett varsel och totalt 55 medarbetare fick senare lämna sin anställning inom Lindbäcks. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!