Den svenska skolan ska vara helt avgiftsfri, men det finns ett kryphål. I skollagen står också att det i verksamheten får förekomma "enstaka inslag" som kan föranleda en "obetydlig kostnad" för eleverna.
Men vad räknas då som en "obetydlig kostnad"? Skolinspektionen har preciserat några belopp och menar att det bland annat är okej att be om 300 kronor för en studieresa eller 100 kronor till ett studiebesök. Barnhjälpsorganisationen Majblomman håller dock inte med och menar att de uppräknade beloppen inte alls är "obetydliga":
- För många barnfamiljer går smärtgränsen redan vid 20 kronor per barn och tillfälle, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.
Tvingas stanna hemma
I sin rapport "Skolutflykt - glädje eller ångest" från 2010 konstaterar Majblomman att de dolda avgifterna i skolan tvingar barn att stanna hemma. Föräldrar som inte har råd sjukanmäler i stället sina barn när det är dags för utflykt.
Rädda barnen vill att skolan ska vara helt avgiftsfri och menar att deras rapport "Medtag matsäck och busspengar" från 2008 visar på två saker: Dels tolkar skolorna skrivningen om "enstaka tillfälle" och "obetydlig kostnad" väldigt olika, dels ger lagstiftaren och myndigheterna dålig vägledning åt kommuner och skolor i hur
lagen faktiskt ska tolkas.
En telefonenkät som gjordes i samband med undersökningen visar att en tredjedel av de tillfrågade föräldrarna (650 tillfrågade) hade varit med om att skolan bett om pengar under det gångna året. Totalt handlade det i genomsnitt om 228 kronor - en femtedel av föräldrarna hade varit med om att skolan krävt dem på så mycket som 400 kronor.
Rädda barnen vill att skrivningarna om "enstaka tillfällen" och "obetydlig kostnad" tas bort. Avgifter i skolan innebär att elever riskerar att stängas ute och det strider mot Barnkonventionen. Utflykter och aktiviteter ska i stället finansieras av skolan/kommunen.
- Barn ska inte av ekonomiska skäl behöva säga att de är sjuka för att inte kunna följa med på skolresan, menar Helena Sandlund, verksamhetsutvecklare på Rädda
barnen region Nord.
För femte året i rad delar Majblomman ut studiematerial till skolor för att ge lärare en ökad kunskap kring området.
Dålig kunskap
- Lärare har dålig kunskap om barnfattigdomens villkor vilket inte beror på att de är oengagerade utan på att föräldrar och barn i en fattig familj gör allt för att det inte ska märkas, säger Lena Holm.