Gunnar Larsson har haft hemtjänst sedan han flyttade från Roknäs till centrala Piteå, för ungefär tre år sedan. På det stora hela har det fungerat bra men han tycker att det är svårt att kommunicera med personal som inte kan språket. Han anser att de som jobbar med gamla människor ska ha tillräckliga kunskaper i svenska.
– Det är så svårt att förstå varandra och jag tycker inte det ska behöva vara så. Man betalar för hemtjänst och då är väl det minsta man kan kräva att man kan ha en dialog, säger han.
Gunnar Larsson får besök av hemtjänst två gånger dagligen. På morgonen hjälper personalen till med toalettbestyr, ordnar grötfrukost och på eftermiddagen värmer de middagen och gör i ordning en kvällssmörgås.
– Men när vi inte kan prata får jag ofta upprepa vart saker finns trots att många har varit här många gånger tidigare. De har inte förstått vad jag har sagt. Det kan bli väldigt fel.
Han tror inte att han är ensam om att känna så här.
– Nej, tvärtom, jag tror att det är vanligt bland äldre som har hemtjänst, men alla vågar inte säga till.
Gunnar Larsson har ringt en chef för hemtjänsten två gånger.
– Jag sade att jag tycker att nysvenskar som ska jobba inom äldrevården först ska få lära sig språket så att vårdtagare förstår dem. Men jag fick svaret ”om man inte vill ha dem, så får man vara utan hemtjänst”. Jag tycker inte att en chef ska säga så.
Helena Magnusson, avdelningschef inom äldreomsorgen, säger sig inte ha fått signaler om att bristande kunskaper i svenska hos personalen skulle vara ett större problem. Hon säger att alla som anställs inom hemtjänsten får visa att de har grundläggande kunskaper i svenska.
– Man ska också ha klart för sig att vikarieläget sommartid är mycket ansträngt. Vi kan exempelvis inte räkna med att alla vikarier som anställs har undersköterskeutbildning. Däremot säkerställer vi att utrikesfödda har tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna utföra sina arbetsuppgifter, säger hon.
Helena Magnusson betvivlar i och för sig inte att det kan uppstå situationer med språkförbistring mellan omsorgstagare och hemtjänstpersonal som inte har svenska som modersmål.
– Nej, det förekommer säkert. Om omsorgstagaren pratar utpräglat Pitemål kan det kanske vara svårt att förstå för en del. Men jag tycker samtidigt att båda parter borde kunna bjuda till.