Kritik för mörkad statistik

Skogsstyrelsen har de senaste åren presenterat höga siffror på avverkningar som fått underkänt. I årets redovisning har de valt att mörka statistiken enligt Naturskyddsföreningen.

PITEÅ2012-06-28 06:00

Tidigare har Skogsstyrelsen använt sig av den så kallade polytaxinventeringen som redovisningsmetod. Statistiken har visat att miljöhänsynen i skogsbruket stadigt har försämrats. Naturskyddsföreningen tycker att det är olyckligt att Skogsstyrelsen i år väljer att inte berätta för allmänheten hur många avverkningar som inte uppfyller lagens krav.

- Vi är bekymrade över att de ändrar metod eftersom man tydligt kan se trender när man använder sig av samma metod som tidigare. Nu blir det en splittrad bild och svårt att göra en helhetsbedömning, säger Karin Åström, vice ordförande på Naturskyddsföreningen

Blivit sämre
Skogsstyrelsen har under senare år fått kritik från skogsägare om bristerna. I år visar det sig att 36 procent av avverkningarna i landet fått underkänt, en procents förändring sedan i fjol då 37 procent av avverkningarna inte uppfyllde kraven. Statistik som Naturskyddsföreningen har avslöjat.

- Enligt Naturskyddsföreningens rapport så mörkar vi siffrorna men det har de fått om bakfoten, resultaten finns öppet för allmänheten. Vi har istället valt att göra det mer tydligt genom att publicera vad det är som brister och vad skogsägarna ska göra för att förbättra miljöhänsynen, säger Göran Rune, chef för skogsavdelningen på Skogsstyrelsen.

Göran Rune menar vidare att bristerna bygger på ett antal barometrar. Bland annat körskador och död ved, men att dessa svagheter inte går att visa i en procentsats. Naturskyddsförningen håller inte med.

- De tar bara upp vissa delar, men det är en dålig kontroll. Allmänheten har rätt att veta vad som händer och myndigheten måste redovisa på ett tydligt sätt och nu gör de det på ett mindre tydligt sätt. Resultatet visar att skogsbruket ligger kvar på bottennivå vad gäller naturhänsynen, säger Karin Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om