Kris för föreningen Kvinnojouren Lillasyster

Kvinnojouren Lillasyster befinner sig i kris. Under ett extra insatt styrelsemöte uppmanade ordförande Tina Sandström styrelsen att avgå. Istället blev hon själv utesluten som medlem. "Jag skäms för att förknippas med varenda en av dem", säger hon.

Sara Sandström och Tina Sandström tycker inte längre att Kvinnojouren Lillasyster lever upp till sitt uppdrag. "Vi vill hjälpa våldsutsatta kvinnor, men istället har det blivit en syjunta", säger Tina Sandström.

Sara Sandström och Tina Sandström tycker inte längre att Kvinnojouren Lillasyster lever upp till sitt uppdrag. "Vi vill hjälpa våldsutsatta kvinnor, men istället har det blivit en syjunta", säger Tina Sandström.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2023-05-10 18:00

Föreningen Kvinnojouren Lillasyster startades för knappt ett och ett halvt år sedan. Men nu är jourens hela existens i gungning. Flera av jourkvinnorna har lämnat, hela arbetet med att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn har satts på paus och det skyddade boendet ska stängas. Även jourens sidor på Facebook och Instagram har legat nere och nu uppstått i ny form.

undefined
"Det är frivilligt att engagera sig, men om man gör det så förväntar jag mig engagemang", säger Tina Sandström som anklagar styrelsen för att inte gjort tillräckligt för en hjälpsökande kvinna med barn.

Under styrelsemötet krävde ordförande Tina Sandström hela styrelsens avgång. Som alternativ två att kalla till ett extra årsmöte för att välja en ny styrelse. Istället blev styrelsens beslut att utesluta henne som medlem.

"Beslutet föregås av att ordföranden har agerat på ett sådant sätt som riskerar att skada förtroendet mellan föreningen och samverkanspartners och de ideellt engagerade jourkvinnorna i föreningen. Hon har agerat i strid mot styrelsens fattade beslut och därför är förtroendet för Tina som ordförande förbrukat", skriver styrelsen i ett uttalande.

Tina Sandström har bestridit beslutet och förväntar sig att frågan ska tas upp på ett extra årsmöte.

En del av konflikten handlar om hur en hjälpsökande kvinna med barn behandlats. Tina Sandström anser inte att jouren levt upp till mer än sin "absoluta lägstanivå" då kvinnan bott på boendet. Då hon inte ansåg att kvinnan fick tillräckligt med hjälp och stöd trädde hon själv in.

– Kvinnan har mått dåligt och haft ångest och hade behövt omtanke och empati men de har inte gett henne något av det, säger hon.

Tina Sandström riktade även hård kritik mot gruppen "Våld i nära relationer" på Piteå kommun som hon inte heller ansett hjälpt kvinnan tillräckligt. Trots att hon inte hade styrelsen med sig.

– Jag fick höra av styrelsen att "det var bidragstider" och att samarbetet mellan jouren och kommunen fungerat bra. Men att det är bidragstider kan vi inte ta hänsyn till och något fint samarbete finns inte. Jag tror också att det är bra med en rak dialog.

undefined
Sara Sandström stöttar systern Tina Sandström som blev utesluten av styrelsen. Hon säger att meningen med Kvinnojouren är att hjälpa kvinnor. "Nu är det mer fokus på tjafs och bråk istället för att hjälpa någon."

Styrelsen anser dock att Tina Sandström betett sig otrevligt, aggressivt och kränkt medlemmar.

Hur ser du på kritiken?

– Den är helt ogrundad, jag har jobbat väldigt aktivt för att vara konstruktiv i min kritik. Men i slutet blev jag väldig frustrerad, då det blev uppenbart att de struntade i den hjälpsökande kvinnan. Men jag har inte kränkt någon, förutom på det sista styrelsemötet.

De uppger att många mått dåligt på grund av dig, hur ser du på det?

– Om någon har mått dåligt har de inte sagt det. Men det är pinsamt att göra fel och det får styrelsen ta ansvar för.

Tina Sandström anser inte att hon skadat föreningen eller dess samverkan med andra parter och stöttas av systern.

– Det var inte det här jag tänkte när vi startade kvinnojouren, vi ville hjälpa kvinnor. Nu är det mer fokus på tjafs och bråk istället för att hjälpa någon. Det finns så många jourkvinnor, men varför gör ingen något? Då är det bättre att inte vara med, säger Sara Sandström.

undefined
Systrarna Sara Sandström och Tina Sandström startade Kvinnojouren Lillasyster i oktober 2021, nu hotas hela jourens existens.

– Man kan förvänta sig engagemang av dem som är med frivilligt, men det händer ingenting. Vi har blivit en syjunta, säger Tina Sandström.

Du var med och startade Kvinnojouren Lillasyster, hur känns det nu?

– Kvinnojouren var vårt projekt, men den var ett medel och inte ett mål. Den var ett verktyg för att kunna skydda kvinnor, men kan vi inte göra det då är hela föreningen värdelös.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!