Ambulanser får stå i Piteå på grund av personalbrist

Krisen ökar inom ambulanssjukvården. I Piteå har omkring tio personer sagt upp sig i protest mot jouren som innebär att man måste jobba två månader mer per år jämfört med kollegor på sjukhuset. Nu har man fått ställa ambulanser i brist på personal.

Patrik Flodström, ambulanssjuksköterska och skydsombud på ambulansen i Piteå, är bekymrad över situationen inom ambulanskåren. "Jag hoppas verkligen att ingen ska drabbas", säger han. (Arkivbild)

Patrik Flodström, ambulanssjuksköterska och skydsombud på ambulansen i Piteå, är bekymrad över situationen inom ambulanskåren. "Jag hoppas verkligen att ingen ska drabbas", säger han. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Piteå2023-11-02 17:30

Ambulansverksamheten i länet är i fritt fall och det kommer att drabba medborgarna. I Piteå, där man har tre ambulanser, har man redan fått ställa bilar för att det saknas personal.

– Sedan förra veckan har det hänt ett antal gånger att en bil har stått, jag tror att det totalt handlar om fem gånger. Att en av tre bilar står kommer att vara nästan en realitet framöver, det kommer att hända varje vecka, säger Patrik Flodström, ambulanssjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet på ambulansen i Piteå.

undefined
Patrik Flodström, ambulanssjuksköterska och skyddsombud, är upprörd. "Efter 15 december kommer det att se jävligt illa ut", säger han. (Arkivbild)

Men det kommer att bli ännu värre framåt vintern.

– Det här har vi förvarnat om, men det är ingenting mot vad som kommer att hända efter 15 december när alla uppsägningar träder i kraft. Då kommer det att se jävligt illa ut, säger Flodström.

Striden handlar i princip bara om jouren. I september räknade personalen i Piteå ut att man skulle klara schemat även om jouren togs bort.

– Det skulle dessutom ha blivit 6 procent billigare. Nu är man i ett sådant läge att tar man bort jouren har man tur om hälften återkommer. Många har skaffat nya jobb, säger skyddsombudet.

undefined
Det råder kris inom ambulanssjukvården i länet. Personalen flyr från kåren på grund av Regionens ovilja att ta bort jourtiden – trots att det blir billigare. (Arkivbild)

Region Norrbotten gick tidigare ut med att man skulle fylla luckorna med pensionärer och bemanningspersonal. Det har väl gått sisådär.

– Det finns inte folk till alla ambulanser, det vore en utopi. De närmaste arbetsledarna sliter nog sitt hår för att få ihop det genom att försöka pussla och flytta folk, säger Patrik Flodström.

Det kan slå hårt mot medborgarna om ambulanser står stilla. Vid hjärtstopp åker man två bilar och det kan vara skillnaden mellan liv och död om bara en ambulans kommer.  

– Jag hoppas verkligen att ingen ska drabbas av det, men det ser mörkt ut framåt.Vi tänker på patienterna och hur vi ytterst kan hjälpa dem. Med respekt för alla yrken – det här är spetsen på allt och vi är de första som kommer. Det som händer är ytterst tragiskt, säger Flodström.

undefined
En ambulans har fått ställas flera gånger den senaste tiden eftersom det saknats personal. (Arkivbild)

Besvikelsen mot Region Norrbotten är stor och påverkar stämningen på arbetsplatsen. 

– Varken jag eller kollegorna tycker det är speciellt roligt att gå på jobbet. Det är riktigt, riktigt tråkigt att de på så kort tid kan montera ned en hel ambulanskår. Speciellt gentemot medborgarna och skattebetalarna, säger Patrik Flodström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!