Krisbearbetning för berörd personal

Krishantering. Det är ledordet för dagen bland den personal som medverkar i den nu pågående övningen på RFN-basen där ett Jas 39 Gripen störtade på torsdagen.

Piteå2007-04-21 00:00
Det finns ett färdigt program att gå efter när krisartade händelser likt den på torsdagseftermiddagen inträffade i Vidsel.

Programmet går till stor del ut på samtal med personal, allt från piloter och tekniker till övrig personal.

Fokus

- Jag har precis pratat med inblandad personal, det är en del av krishanteringen, berättar flottiljchefen Lars Jäderblom.

Självklart finns stort fokus riktat på den berörde piloten, 37-årige Stefan Kaarle från Piteå.

- Visst är det så, säger Jäderblom.

- Hans uppgifter har förstås stor betydelse i arbetet att försöka utreda vad som egentligen hände när han tvingades lämna planet.

Det har antytts att flygförarna vid F21 inte skulle delta i den fortsatta samövningen Focus 07 efter flygkraschen. Den uppgiften avfärdar Lars Jäderblom.

Upp i luften

- Vi kommer att fortsätta vår del, men med andra flygplanstyper än just JAS 39 Gripen och med andra flygförare, säger han.

När Kaarle kan förväntas komma upp i luften är inte heller klart. Lars Jäderblom förklarar att även här finns en uttalad målsättning.

- Det är alltid viktigt att så snabbt som möjligt kunna återgå i tjänst.

Samtidigt betonar han återigen att det är minst lika viktigt att ta alla saker i rätt ordning.

Enligt Jäderblom anlände personal från Haverikommissionen till Vidselbasen på fredagsförmiddagen.

- Jag är precis nu på väg att träffa deras representanter. Däremot har jag ingen uppfattning om när de kan presentera något resultat från sitt arbete.

Samma sätt

Statens haverikommission undersöker händelser som har inträffat i Sverige. En militär olycka ska undersökas enligt samma grunder som gäller för motsvarande civila olyckor.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!