Förra månaden fick Nya Raketskolan i Kiruna stänga eftersom lärarna gick på knäna och var helt utmattade. I Piteå kommun är läget inte lika allvarligt, men Lärarförbundets ordförande Sofia Liberg utesluter inte att sådana extraordinära åtgärder snart kan hända här också.
– Vi är inte där än, men hur länge orkar de som finns på skolorna?
Hur allvarligt är läget i skolan?
– Jag säger att det är kris. Vi har inte en grundbemanning som är täckt med behörig personal och vikarierna är obefintliga.
Även utbildningsförvaltningen slår fast att kommunen troligtvis inte kommer uppfylla skollagens krav på behörig och legitimerad personal. Inte utan strategiska kompetensförsörjningsinsatser.
– Redan innan vi hamnade i den här sitsen har vi haft förslag på åtgärder, men vi får aldrig pengar för det. Politiken har i flera års tid sagt att det får ske inom befintlig budgetram, men nu står vi vid vägs ände och de vill fortfarande inte erkänna att det är kris.
Lärarförbundet har bjudit in alla politiska partier för att berätta om sina farhågor.
– När vi pratar med politikerna så säger de att vi kan få mer pengar, men först när vi blir mer invånare och skatteintäkterna ökar. Fram tills dess får vi inga mer pengar. De skjuter problemet framför sig.
Skolchefen Malin Westling har svarat med att anlita konsulten Leehau Li Nilsson som ska utreda kompetensförsörjningen. Sofia Liberg säger att hon är glad om det kommer fram någon bra lösning, men ställer sig tveksam i dagsläget.
– Jag tror inte att konsulten kommer att komma fram till något som vi inte redan har sagt och då har vi kastat pengarna i sjön. Det är min farhåga, men om de kommer fram till någon lösning välkomnar jag det.
Enligt Lärarförbundet måste arbetsmiljön för de nuvarande lärarna förbättras omgående genom fler nyanställningar.
– Att minska arbetsbelastningen är det enda sättet att behålla lärarna vi har och locka fler till yrket. Tror någon att vi kommer locka våra barn till yrket om de ser hur sönderstressade vi är?
Även rektorernas arbetsbelastning beskrivs som ohållbar. Vissa har uppemot 50 medarbetare under sig – dubbelt så mycket som Piteå kommuns riktlinjer säger.
– Vi behöver utöka rektorstjänster, men vi kan inte göra det inom befintlig budget. Vi kan inte hyvla mer. Det finns inget att fördela om.
Lärarförbundet vädjar även till personalkontoret att erbjuda möjlighet att förhandla om lönen och faktiska möta löneanspråken från behöriga sökanden. Som det ser ut i dag går lärare till andra kommuner som erbjuder betydligt högre i lön.
– Jag förstår att vi inte kan erbjuda samma lön om någon från Stockholm ringer och vill börja i Piteå, men vi måste åtminstone kunna matcha kommunerna som ligger nära. Annars försvinner lärarna.
Betalar andra kommuner bättre än Piteå?
– Generellt kan vi säga att Älvsbyn betalar mer. Då säger personalkontoret som svar på vår fråga att de har haft kris en längre period och tvingats att höja sina löner. När det gäller Luleå och Skellefteå är det individuell lönesättning.
Andra idéer för att få fler behöriga lärare är att erbjuda ungdomar som är intresserade av yrket att till exempel gå vid sidan om.
– Det finns förslag, men det kostar. Men det kommer att kosta ännu mer när eleverna drabbas, säger Sofia Liberg.