Kreativitet som motreaktion

Pyssel för vuxna blomstrar, mycket tack vare en ny genre målarböcker. Hemliga trädgårdar, dagdrömmar och mandalas ska ge avkoppling i en stressad samtid.
I Piteå har pyssel generellt fått ett uppsving, i både nya och gamla butiker.

Egentligen ett bag in-box-fodral, men många gör den till handväska.?

Egentligen ett bag in-box-fodral, men många gör den till handväska.?

Foto: Maria Johansson

Piteå2015-10-10 06:00

Slutet av gågatan mot busstationen i Piteå har varit något av en samlingsplats för pysselintresserade.

Tidigare har här legat en garnbod. Det har också funnits en välsorterad pysselbutik och en tygaffär efter gatstumpen.

De affärerna är igenbommade och sedan deras stängning har utbudet av knappar, pärlor och fleece varit tämligen svårt att köpa över disk. Men nu har både befintliga butiker och nya affärer tagit upp traditionen med att erbjuda pyssel.

Och i gågatans slut finns numera en pyssel- och garnbutik igen.

.

Idé från vården

Det är Åsa Berg som står bakom kassan på Trållbodan.

Hon har en mångårig bakgrund som undersköterska.

– Med alla nedskärningar har det mer och mer känts som om man sliter ont för ingenting inom vården, man känner sig hela tiden otillräcklig även om jag egentligen har trivts med jobbet. Därför bestämde jag mig för att göra något annat.

Valet föll på en butik fylld med garn och hobbymaterial.

– I mitt jobb såg jag ett behov hos många äldre och där fick jag också min idé. De saknade helt enkelt en garnbutik inne i stan, där man kan känna på kvalitet och ta ut nystan i dagsljus för att se nyanser, säger Åsa Berg.

.

Sticka för bröst

Höstsolen skimrar in genom skyltfönstret. Skuggorna från en virkad sjal dansar som skira spetsmönster på väggen bakom.

På disken ligger ”Knits for tits”, en bruksanvisning till mönsterstickade vantar, där pengarna går till kampen mot bröstcancer.

En del av butikslokalen är inredd med loppismöbler. Där är den som vill välkommen att sitta och sticka och virka på dagtid. Det anordnas också stick- och virkkafé varannan torsdagskväll.

– I dag är det inte direkt billigare att sy eller sticka kläder själv, jag upplever snarare att det viktiga är känslan. Att skapa själv, med omsorg. Många är medvetna och frågar efter ekologiska och fair trade-producerade garner.

Åsa Bergs egna favoriter är cotton merino, ett blandgarn mellan bomull och merinoull.

– Det är lättstickat och fint. Till vantar och strumpor använder jag en blandning av ull och polyamid, i garnet finns också jojobaolja och aloe vera som är bra för händer och fötter.

På Trållbodan har Åsa Berg också tagit hem ett bassortiment på mönster och pyssel som loomband, kardad ull och hobbyfärg.

Ytterligare en pysselbutik ligger i startgroparna för öppning.

På hemsidan för Pysselshopen i Piteå finns bland annat papper för scrapbooking från Maja design, stenciler, punchar, stickers och chipboards. Där framgår också att tanken är att öppna även en fysisk butik.

– Även om det nu finns flera butiker som säljer pyssel har vi olika inriktningar. Jag ser det inte som att vi konkurrerar. Snarare kompletterar vi varandra, säger Åsa Berg.

.

Fyllt på med hobby

På handelsområdet Backcity har också pysselintresset gjort att Duvan bok och kontor har möblerat om hela sin 900 kvadratmeter stora lokal. Affären, som började som en missionsbokhandel 1982, har numera ett stort utbud av hobbyprodukter.

– Vi upplevde att det fanns för lite pyssel i stan att köpa med tanke på efterfrågan. I maj bestämde vi oss för att satsa och hittade två nya huvudleverantörer, Knorr prandell och CC hobby. Vi har helt ändrat om i affären för att få plats med allt hobbymaterial och på ett kvartal har vi ökat omsättningen med 39 procent, säger Tobias Arvidsson som driver butiken.

Han lotsar engagerat genom gångar där akrylfärg med glitter- och pärlemoreffekter är nyuppackade.

Tobias Arvidsson stannar till vid den lufttorkade leran ”foam clay”, som är riktad mot barn.

– Man kan också klä in saker med den och vissa använder den faktiskt för att göra egna gjutformar.

Han fortsätter vidare förbi färg för att måla möbler med vintage-utseende, scrapbookingprodukter, krympplast och paket för att göra egna pom-poms.

– Det är så kul, jag lär mig hela tiden av kunderna och satsningen känns rätt i tiden, säger Tobias Arvidsson.

Han visar vidare på avdelningen med pennor och målarböcker riktade mot vuxna.

– Målarböcker för vuxna har verkligen exploderat. Om vi beställer ett provexemplar från förlaget och sedan vill lägga en större order så är de redan slutsålda. Så stort är intresset, säger Tobias Arvidsson.

.

Målarbokstrend för vuxna

Färgläggningsböckerna för vuxna har egentligen vuxit fram från barnböckerna där man kan fylla mandalas - ofta runda, repetitiva mönster - med färg.

Huvudorsaken till populariteten sägs vara att det är rogivande. För många är det ett sätt att skapa plats för kreativitet i vardagen. En slags mini-motreaktion mot uppkoppling och stress.

– Jag tror att människor har blivit mer medvetna om vikten att ta hand om sig själva. Man tröttnar på stressen och försöker hitta sätt att slappna av, säger Kerstin Borg, som jobbar på Akademibokhandeln.

Hon brukar själv sätta sig ner med en målarbok och pennor.

– Det är väldigt avkopplande och kul att utveckla sin kreativa ådra. Nu har jag två välanvända böcker och bättre koll på vilka pennor man kan använda utan att tuschen syns igenom bladen. Jag har börjat göra mer kreativa saker generellt – som att sy och måla med akvarell, säger Kerstin Borg.

.

Glittrande rosa

Kanske är det att hårddra, men många målarböcker för barn har genom åren haft en stereotyp uppdelning, även om de blandats upp upp med tiden.

Det har varit glittrande rosa - eller blåa pärmar.

Tuschtecknade linjer av prinsessor - eller traktorer inuti.

De nya målarböckerna med vuxna som målgrupp är måhända något mer könsneutrala.

– Men det är nästan bara kvinnor som köper dem, säger Karin Sandberg på Akademibokhandeln.

.

Hämmande

Det har också skett en förskjutning av hur man pratar kring ämnet.

När det handlar om barn har tongångarna ofta varit att stenciler och färdiga bilder att fylla i kan hämma kreativiteten. När de nya böckerna omskrivs handlar det ofta om "mindfulness" och "avkoppling". Betydligt mer positiva ord, alltså.

– Kanske behöver man inte dela upp det alls, jag tänker att det helt enkelt beror på vad man är sugen på att göra. Ibland vill jag måla i ”vuxenmålarböckerna” men ibland vill jag bara måla fritt på stora tavlor och låta fantasin flöda. En annan sak är väl att mindre barn inte förstår att de ska rita ”innanför linjerna” men när de väl förstår det kan det vara bra träning för både koncentration och penngrepp, säger Kerstin Borg.

Hennes favoritförlag är Art ­therapy, med inbundna böcker och blandade små och stora ytor att fylla i.

– Ett tips är att kolla på barnavdelningarna där man kan hitta till exempel ”Den förtrollade skogen” och ”Djurens rike” som är väldigt vackra och detaljerade böcker.

.

Påminner om trygghet

Kerstin Borgs kollega Sofia Lund har också fastnat för målarbokstrenden.

– Det påminner mig om när jag och mina kusiner var i stugan med mormor. Vi satt med våra målarböcker hela dagarna. När jag såg de här nya fick jag direkt tillbaka den trygga känslan. Nu kokar jag en kopp te och sätter mig med min målarbok och myser, säger hon.

.

Pärlor och ull

Pennor med smala spetsar, tusch som inte tränger igenom pappret, utvecklade leror och klassiska pysseldetaljer som pärlor, ull och garn fyller åter ­Piteå med material för hobbysugna fingrar.

Och vid gågatans slut har pysslet åter tagit plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om