Krävs inget bygglov men fortfarande krångligt

Den 1 juli ifjol lanserades de så kallade Attefallshusen. Men trots att det inte behövs något bygglov så är pappersexercisen kring byggnaderna ett faktum som kvarstår.

Enligt Peter Lindberg, försäljningsansvarig vid Cabinord upplever inte kunderna att det blivit särskilt mycket enklare att få bygga.

Enligt Peter Lindberg, försäljningsansvarig vid Cabinord upplever inte kunderna att det blivit särskilt mycket enklare att få bygga.

Foto: Frida Heikki

Piteå2015-07-27 05:00

Den 1 juli 2014 blev det tillåtet att utan bygglov uppföra ett hus om maximalt 25 kvadratmeter på den egna tomten, förutsatt att tomten redan var bebyggd. I Piteå har sammanlagt 67 Attefallsanmälningar kommit in till kommunens fastighetskontor. Det är en förhållandevis hög siffra. Men enligt Peter Lindberg, försäljningsansvarig på Cabinord, upplever inte kunderna att det blivit särskilt mycket enklare att få bygga – trots att det inte krävs något bygglov. Siv Sandström var en av de första i Piteå att göra en bygganmälan om Attefallshus. Men till en början krävde fastighetskontoret att hon skulle söka ett vanligt bygglov.

Nekades först

– Jag hade hört att man skulle få bygga upp till 25 kvadratmeter utan bygglov. Men de hänvisade till någon form av strandskyddsregler, berättar Siv Sandström.

Efter egna efterforskningar tog hon kontakt med fastighetskontoret igen och hävdade sin rätt att bygga utan bygglov.

– Det hade säkert kostat 6000-7000 kronor om de hade krävt bygglov. Men de nekade mig inte igen när jag stod på mig, utan då fick jag fylla i en anmälan om Attefallsbyggnad, säger Siv Sandström.

Hon fick då lämna in en byggnadsritning samt betala anmälningsavgiften om 1110 kronor. En Attefallsbyggnad ska vara minst fyra och en halv meter från närmaste granne samt att grannen också måste godkänna byggnationen.

– Det lät enkelt när det kom, men i praktiken blev det nog inte riktigt som man hade tänkt sig, säger Peter Lindberg.

Dyr affär

Byggföretagaren Erik Arvidsson kallar Attefallsreformen för "Sverige i ett nötskal". Att administrationen kring Attefallshusen fortfarande är omfattande, förvånar honom inte. Han jämför Attefallshusen med friggebodan.

– När friggebodan på tio kvadrat kom så poppade de upp överallt. Intresset för Attefallshusen har varit svalare, säger Erik Arvidsson.

En förklaring tror han kan vara priset. Det kostar mellan 200 000-350 000 kronor att bygga ett Attefallshus, om man drar in el och vatten.

– Man får räkna med 10 000-15 000 kronor per kvadratmeter, så det är ingen affär för vanligt folk att bygga för att hyra ut, säger Arvidsson.

Restriktiv hållning

Peter Lindberg är förvånad över att antalet Attefallsanmälningar i Piteå är så pass högt. Han tror att Piteå kommuns restriktiva hållning när det gäller bygglov i äldre bebyggelse är en bidragande orsak. Attefallsreformen innebär också att man får bygga ut sitt hus maximalt 15 kvadratmeter, utan bygglov.

– De där 15 kvadratmetrarna kan förvandla en sommarstuga till ett drägligt boende, så det är möjligt att det handlar om den typen av anmälningar också, säger Lindberg.

Just nu förvandlas allt fler sommarstugeområden till åretruntboenden och det ställer helt andra krav på kommunen gällande vattendragning och infrastruktur. Erik Arvidsson menar att det är en naturlig utveckling.

– Det är ofta fina lägen och det behövs ju fler bostäder. Så det är inte konstigt att människor söker sig ut mot ytterområdena, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!