När PT når Maria Lundqvist är hon i färd med att lämna Stockholm, där hon bor numera, för hemstaden Göteborg.
– Jag åker dit för att pussa på mina föräldrar, men också för att plugga på Shirley Valentine i lugn och ro. Det är en väldigt matig text och allt måste sitta som ett smäck när jag står på scenen, säger hon.
Hon beskriver Shirley Valentine som en klassisk, förtjusande och livsbejakande komedi om att våga utmana sina rädslor och slänga sig ut i livet på nytt. När publiken möter Shirley har hennes barn flyttat hemifrån, hon lever i ett kärlekslöst förhållande och som vanligt står hon ensam i sitt kök och lagar mat medan hon pratar med väggen.
Livet blev inte riktigt som hon tänkt sig, men plötsligt bjuder hennes väninna Jane med henne på en semesterresa till en grekisk paradisö. Ska Shirley våga packa sin väska, trotsa sina rädslor och för första gången se världen, och sig själv, i ett helt nytt ljus?
– Jag har levt med Shirley i sju år nu och det är få roller jag gjort genom åren som tagit tag i mig så som Shirley gjort. Hon har knockat mig i både skratt och gråt men framför allt har hon fått mig att våga se mitt eget liv som något som mår bra av förändring, säger Maria Lundqvist.
Över 100 000 personer har redan sett föreställningen. I höst är det dags för turné igen och den här gången blir det stopp i Umeå, Piteå och Luleå.
– Jag producerar tillsammans med min sambo Kristoffer Hellström. När vi nu skulle ut på turné igen sa jag till honom att ett stort krav jag hade den här gången, var att jag ville till Piteå, säger Maria Lundqvist.
Hon berättar att hon har längtat efter att få möta publiken uppe i Norrbotten där hon tycker att kulturen, tempot och mentaliteten är annorlunda i jämförelse med i storstäderna.
Vad kan Piteåborna förvänta sig?
– Jag hoppas att jag kan ge dem en kick och att många kan känna igen sig på något vis. Det handlar mycket om att ta sig ur en återvändsgränd – att man vågar och kan.
Pjäsen, som beskrivs som en feelgood-föreställning, är skriven av Willy Russel och regisserad av Edward Af Sillén. Den sätts upp av Riksteatern i samarbete med Villman produktion och Audere Vivere.
Hur är det att stå på scenen helt ensam?
– Det är ett maratonlopp (skratt), det är bara in och stångas. Efteråt så känner jag mig euforisk och sedan blir jag jättetrött, säger Maria Lundqvist som berättar att hon inför en kvällsföreställning börjar läsa manus redan vid ett-tvåtiden på dagen för att hinna memorera allting.
Maria Lundqvist blev folkkär på riktigt med bibliotekarien Sally och har sedan dess medverkat på både film, teater och tv-produktioner.
– Jag brukar säga att film gör mig rik, tv gör mig känd och teatern gör mig lycklig (skratt).
Hur var det att vara med i "Bäst i test"?
– Det var extremt kul, men jag var också helt slut efteråt, säger Maria Lundqvist och berättar att hon spelade in sina tester på sex dagar, det var 15 tester per dag mellan 09.00 och 17.00.
– Sedan får man träffa de andra deltagarna i studion och se vad man gjort, säger hon och berättar om när hon rapade kattmat i sex dagar efter att ha ätit det tillsammans med kvarg, marmelad, banan och grädde.
I ett test misslyckades hon med att sätta fast ett hjul på en permobil. Kort därpå skulle hon hämta sitt femåriga barnbarn Konrad på förskolan.
– Då säger hans kompis att: "Du är Konrads farmor va, du var inte så bra i Bäst i test i går (skratt). Då förstår man verkligen hur många som tittar och hur bred publiken är.