Kräver större rasthagar vid ridklubben

Länsstyrelsen kräver att Piteå ridklubb bygger större rasthagar för de privatägda hästarna då de bedömer att de inte kan galoppera på ett säkert sätt. Det håller inte ridklubbens ordförande Jan-Ove Högberg med om.– Jag anser inte att hästarna har problem att galoppera i de här hagarna, säger han.

Länsstyrelsen kritiserar rasthagarna för de privatägda hästarna vid anläggningen.

Länsstyrelsen kritiserar rasthagarna för de privatägda hästarna vid anläggningen.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2014-06-17 22:18

Länsstyrelsen har tidigare påpekat att ridklubben bör ha större rasthagar för privathästarna. Det har Piteå ridklubb överklagat och skickat in en film för att påvisa att hästarna kan utföra sina gångarter i de aktuella hagarna.

Samlad galopp

Länsstyrelsen bedömer däremot inte att filmen påvisar detta. Hästarna på filmen galopperar visserligen, skriver de, men i en relativt samlad galopp utefter hagarnas långsidor. De påpekar att hästarna tvingas stanna när de kommer till hagarnas kortsidor och göra helt om för att återigen fatta galopp. Att dagligen upprepat bromsa in och vända på stället bedömer de kan utgöra en skaderisk.

– Jag anser inte att det är en skaderisk, inte större än någon annan. Hästarna har inte problem att galoppera i de här hagarna, min uppfattning är att de springer så långt de kan sen stannar de, säger Jan-Ove Högberg.

Inga regler

– Det finns egentligen inga regler för hur stor en hage ska vara. Det finns rekommendationer om hur stora hagarna ska vara och där står det att hästarna fritt ska kunna utföra sina gångarter, trav, galopp och skritt, säger han.

Vilket hästarna också kan göra, bedömer han.

Rekommendationerna lyder: En ensam häst ska ha tillgång till ett område på 10 meter gånger 30 meter. När två hästar hålls i samma hage ska kortsidan ökas med 50 procent och sedan 25 procent för varje tillkommande häst.

Nygjorda rasthagar

De flesta av rasthagarna det gäller mäter 9 meter gånger 23 meter. Några hagar är mindre, men i dem står det mindre hästar.

– Vi tycker att våra hagar är tillräckligt stora. Hagarna är nygjorda och länsstyrelsen har till viss del varit involverade och gjort en förhandstitt innan vi började att bygga så det känns lite lustigt. Det vore en sak om det fanns en lag som säger att det ska vara så men det är bara en anvisning, säger han.

Huruvida ridklubben kommer att överklaga ärendet igen är oklart.

– Vi måste titta mer på det här. Det finns utrymme att bygga om, men det kostar ju pengar. Det här är en ideell förening och det är helt nya grejer.

Länsstyrelsens beslut gäller senast den 30 oktober 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om