– Örnen flyger inte in i vingarna självmant, men den jagar på ett sådant sätt att den är utsatt. Då den har fokuserat på ett byte så dyker den och dyker den för nära en vindsnurra så slår vingarna ihjäl dem. Det har upptäckts både i Norge och på Västkusten, säger Björn Berglund (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.
Det är inför etapp två av vindkraftsparken, med 440 nya vindkraftverk i Markbygden som Svevind lämnat in en miljöansökan till länsstyrelsens mljöprövningsdelegation. Olika instanser får sedan yttra sig och en av dessa är Piteå kommuns miljö- och byggnämnd.
Enligt Björn Berglund har en noggrann inventering gjorts av området av naturvårdare inom miljö- och bygg. Utifrån detta har sedan ett omfattande yttrande tagits fram som stöds av en enig nämnd.
Kungsörnen är Sveriges näst största rovfågel och fridlyst. Det är förbjudet att avsiktligt störa fåglarna under deras parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder samt skada eller förstöra dessa djurs fortplantningsplatser eller viloplatser.
Fyra av åtta av kommunens aktiva kungsörnsrevir ligger inom fem kilometer från vindkraftsområdet för Markbygden. Tre av dessa ligger inom tre km vilket motsvarar 37,5 procent av kommunens kungsörnshäckningar.
Skyddad fågelart
Med stöd av studier som gjorts kommer örnarna att påverkas av vindkraftsutbyggnaden.
– Det är en skyddad fågelart inom många hänseenden. I yttrandet har vi noggrant tagit upp att vi vill ha ett utökat område för de här örnbofästningarna, förhoppningsvis tar de till sig detta. Men här står mycket vårt ord mot bolagets och de vill krympa området, säger Björn Berglund.
Nämnden vill bland annat att bolaget, med detaljerade GPS-sändarstudier, avgöra utseendet på örnarnas hemområde. Bolaget åläggs också att efter undersökningen placera kraftverken så att den yta av örnarnas hemområde som utgörs av det så kallade kärnområdet helt undantas från placering av kraftverk. Alternativt skall bolaget hålla ett skyddsavstånd till närmaste dokumenterade kungsörnsbo på fyra kilometer.
Man vill också att flera områden (bland annat naturreservat) undantas från vindkraftssatsningen/alternativt får en lägre bullernivå på grund av hänsyn till kultur, bebyggelse och landskapet som helhet.
– Det här blir också ett intrång mot de människor som bor i området, säger Berglund.