Den svenska massa och pappersindustrin har gått starkt framåt de senaste åren. Nu kräver fackförbundet Pappers att personalen får ta del av de stora vinsterna.
– Miljardinvesteringar och miljardvinster avlöser varandra och framtidstron inom branschen är stor. Våra medlemmar har stått tillbaka under en längre tid, men nu börjar trycket bland dem bli hårt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.
På onsdagens presskonferens i Stockholm offentliggjorde facket sitt krav på fyra procents löneökning.
Stefan Lundkvist, ordförande för fackklubben SCA Munksund avdelning 158, sitter med i Pappers förbundsstyrelse och är på plats i Stockholm.
– Det här är en summa som har växt fram med tiden. Vi har kollat vilka vinster de olika bolagen i branschen har gjort. Om man tittar på hur mycket som är investerat i branschen så är det stora pengar. Det är investerat upp mot 50 miljarder de senaste åren, och då måste man kunna lägga några tusenlappar på sina anställda också, säger han.
Han menar att kravet från de 13 700 medlemmarna är ännu högre.
– Men vi måste börja någonstans. Det senaste avtalet var ingen av våra medlemmar särskilt nöjd med när man vet hur bra bolagen går. Det finns pengar, säger Stefan Lundkvist.
Han tror att medlemmarna säkert är villiga att gå långt för att få igenom kraven.
– Folk är irriterade och tycker att man har fått för lite senaste åren. Men det är svårt att säga något om det innan vi har börjat förhandla. Vi vet inte vart vi hamnar, vi kan ju få andra saker än rena pengar. Det kan vara arbetstidsförkortning eller annat, som i sig har ett värde.
Vad känner man i Munksund?
– Mina medlemmar i Munksund tycker att de har fått alldeles för lite. Jag tror att det var bra att vi fick ett hyfsat avtal 2019, det har lagt sig lite. Men de tycker fortsättningsvis att det ska ligga i den nivån.
Stefan Lundkvist tror att förhandlingsparten är beredd på höga krav.
– Det vore konstigt annars. Sedan kommer de gå ut och basunera att det är alldeles för högt, det tror jag säkert. Det är deras roll i det här förhandlingsspelet, säger han.
Pappers avtalskonferens fortsätter tills på fredag.
– Vi ska bland annat diskutera andra krav. Kanske arbetstidsrelaterat eller semester. Det är inte bara pengar. Sedan överlämnar vi nog kraven någon gång i december och då börjar förhandlingarna lite lugnt. Jag skulle tippa att det tar fart i mars. Det är en lång väg, mycket skuggboxning, säger Stefan Lundkvist.