Facebookgruppen "Giftfri mat inom skola och omsorg i Piteå kommun" ifrågasätter tillagningsmetoden som kommunen använder som innebär att maten tillagas i storkök i plastbyttor gjorda av polypropylen, kyls ner och körs ut till skolor och ålderdomshem där det värms upp i samma plastbytta i en ugn för att sedan serveras.
Gruppen ifrågasätter hur den långsiktliga påverkan blir på barnen som äter ur plastbyttorna dagligen?
En namninsamling på internet har nu 724 underskrifter, förhoppningen är att den ska göra att kommunen omvärderar sitt beslut.
Även på PT:s insändarplats har det faktum att maten värms upp i engångsplastförpackningar, ifrågasatts av gruppen.
Man menar att plastförpackningarna i och för sig är godkända av livsmedelsverket, då de ämnen de släpper ifrån sig inte överskrider de gränsvärden som EU lagstiftat om. Men gränsvärdena är satta utifrån den kunskap vi har i dag och är ofta bristfällig. Som exempel lyfter man fram att det hormonstörande ämnet bisfenol A förbjöds i nappflaskor så sent som 2011.
Nätverket menar att myndigheternas rekommendationer ofta ligger lång efter forskningen och att gränsvärdena inte är fastställda med hänsyn till barns kroppar.
Man menar att det saknas ordentlig forskning på hur dessa ämnen påverkar kroppen på lång sikt och att olika, enskilda ämnen kan bli ännu giftigare tillsammans. Piteå kommun har också börjat ta bort sina plastsaker i förskolan, då rimmar det dåligt att ha plastförpackningar inom måltidsservice.
Ett medborgarförslag med krav på att plastförpackningarna ska bytas ut mot rostfria kantiner kommer nu upp på fastighets- och servicenämndens bord på torsdag. Förslag till beslut är dock att det avslås.
– Förslag till beslut är avslag, men underlaget till detta har tjänstemännen tagit fram, säger Marita Björkman (S), som menar att förslagsställaren dels kommer till nämnden för att redogöra för medborgarförslaget, dels måste politikerna få diskutera frågan ordentligt innan man kommer fram till ett beslut.
I underlaget till beslutet står dock att de plastkantiner som nyttjas inom måltidsservice för tillagning, förvaring och slutberedning är godkända enligt nuvarande EU-förordningar. Kommunen följer förordningar, rekommendationer och råd som kommer från EU samt också statliga myndigheter som Livsmedelsverket.