Krav på rena elbussar slopas

Kravet på bussar som drivs helt på el togs bort från upphandlingen – mot tjänstemännens vilja. ”Det är inte vi som ska bestämma drivmedlet”, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Det finns stor risk att Piteå kommun inte kommer att nå sitt miljömål om en fossilfri fordonsflotta 2030. Anledningen är att man inte ställer krav på rena elbussar som laddas upp innan drift.

Det finns stor risk att Piteå kommun inte kommer att nå sitt miljömål om en fossilfri fordonsflotta 2030. Anledningen är att man inte ställer krav på rena elbussar som laddas upp innan drift.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-12-18 18:34

Efter att upphandlingen av kollektivtrafiken i Piteå överklagats gjorde kommunen ett stort omtag och lämnade ut helt nya anbudshandlingar. Ett av kraven som man samtidigt sett över är miljön.

– Det var höga miljökrav på den förra också, men nu snäpper vi upp oss ett steg till, säger Helena Stenberg.

I den tidigare upphandlingen, som förvaltningsrätten slog ned på av andra anledningar, fick trafikföretagen offerera valfria fordon, där mervärde delades ut i takt med ökad grad fossilreducerat drivmedel. Upplägget visade sig inte fungera. Anbuden omfattade 100 procent dieselbussar i miljöklass euro 6.

– Då fick vi det svart på vitt. Om vi ger trafikoperatören möjlighet att välja fordon finns det en stor risk att det inte blir hel-elbussar. Då tyckte vi från tjänstemannasidan, att ska vi vara säker på att få elbussar måste vi kräva det, säger upphandlaren Rebecka Granström på Piteå kommun.

Tjänstemännen har gjort bedömningen att det enda sättet att Piteå kommun ska ha en möjlighet att leva upp till målet om fossiloberoende fordonsflotta till 2030, utan orimlig kostnadsökning, är att ställa krav på fordon som drivs enbart av el.

– Det första förslaget som vi förespråkade för att uppnå miljömålen i översiktsplanen är att köra rakt av på elbussar. Punkt. Det hade varit väldigt rent, men det finns också nackdelar. Det är inte jätteenkelt att komma till stånd med det utan en massa infrastrukturkostnader, säger Rebecka Granström.

Den politiska majoriteten i Piteå var inte beredd att gå så långt. I stället beslutade man vid kommunstyrelsens arbets- och personalutskott i november att sänka ribban och i stället ställa krav på minst elhybridbussar.

– Enkelt uttryckt är det en Euro 6-buss som har lite hjälp av en elmotor. Då blir det ändå mycket bättre än det vi har. Men vi uppnår inte målet om fossilfrihet till 2030, säger Rebecka Granström.

Men genom att använda en morot hoppas man ändå att få anbudsgivarna att höja sina miljöambitioner. Trafikföretagen som lämnar anbud på laddhybridbussar gynnas och de som väljer att köpa in rena elbussar får allra högst mervärde.

– Vi delar ut ett mervärde på 6 miljoner om man kan köra 100 procent på eldrift. Vi har bedömt att den summan är rimlig om vi överhuvudtaget ska ha en chans att få elbussar, säger Rebecka Granström.

Anbudsgivarna som skulle vilja köra bussar på biogas utesluts helt.

– Det blir som lite dubbelmoral att ge möjlighet till biogas när det inte finns någon sådan infrastruktur. För att förenkla förfrågningsunderlaget så mycket som möjligt gjorde vi så här. Vi ville inte bli överprövade en gång till, säger Rebecka Granström.

Helena Stenberg (S) förklarar varför majoriteten resonerade som de gjorde.

– Vi vill ställa höga miljökrav, men vi vill inte begränsa oss till ett drivmedel. Vi valde då i arbetsutskottet att gå på en modell där man får poäng för hur miljövänlig modell man offererar till oss och där eldrift är huvudspåret.

Hur ser du på era möjligheter att ha en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030 nu?

– Jag tänker att de är goda. Det kommer fler och fler som har möjlighet att offerera det vi frågar efter och vår strävan är att det ska finnas så lite fossilt drivmedel som det bara går. Sedan är det naturligtvis en ekonomisk fråga. Man måste också väga in vad det kostar i ett sånt här beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!