Målet är att med ny design och materialutveckling förbättra flygpassagerarnas säkerhet.
- Dagens flygplansstrukturer består allt mer av kompositmaterial och metall/komposithybrider som ger lätta, miljövänliga och kostnadseffektiva lösningar, berättar Liljenfeldt.
Sårbarhetsanalyser
För att öka motståndskraften mot brand- och explosionsolyckor krävs dock vidare utveckling. Det är här som Sicomp kommer in i bilden.I Vulcan-projektet ska brand- och sprängexperiment tillsammans med utveckling av nya simuleringsverktyg leda till säkrare konstruktioner av framtidens flygplansmodeller. Sicomps roll blir bland annat att arbeta med sårbarhetsanalyser av flygplansstrukturer som utsätts för bränder och explosioner. Forskningsinstitutet i Öjebyn ska dessutom delta i utformningen av en så kallad demonstrator.
- Vi kommer att stödja tillverkning av optimerad förenklad flygplansstruktur som sedan ska provas, förklarar Magnus Svanberg, projektansvarig för Sicomps del inom Vulcan.
Växer 2007
I Sicomps uppdrag inom PrecarBi, ett annat nystartat EU-projekt, ingår även att klura ut kostnadseffektiva tillverkningsmetoder.- Vi ska helt enkelt hjälpa till att hitta effektiva processer, säger Liljenfeldt.
Sicomp har arbetat åt flygplansindustrin i många år. Bland anat på uppdrag av Saab i Linköping.
I det nya projektet ingår även stora tillverkare som Airbus.
- Flygplansindustrin är för vår del redan en stor uppdragsgivare men under 2007 ser området ut att växa.
Nyanställer
Det leder till nyanställningar. Troligen behöver, som Liljenfeldt berättat, Sicomps personalstyrka utökas med mellan tre och fyra personer. I dag har institutet totalt 24 anställda. Fyra av dem är verksamma vid kontoret i Mölndal. Övriga har sin placering i Öjebyn.- Vi har personalmässigt legat på samma nivå under några år men ser i dag en möjlighet att expandera. Ambitionen är att inom en ganska snar framtid bli över 30 anställda.
2006 blev ett bra år. Därför skruvas förväntningarna upp.
Generatorhus
- Förutsättningarna är goda. Vi arbetar på en rad olika marknader med en mängd produkter och processer.Satsningarna på vindkraft kan ge ytterligare medvind. Sicomp har tidigare hjälpt till med beräkning och konstruktion av generatorhus till vindkraftsindustrin.
- Vindkraften är ett intressant tillväxtområde. Vindkraftsparker planeras på många platser runt om i Sverige, inte minst Piteå. Extra intressant är diskussionerna om lokal tillverkning av komponenter som blad, torn och fundament. För berörda företag blir det i sådana fall en spännande utmaning att bygga upp nödvändig produktionskapacitet, tycker Liljenfeldt.