Då och då publiceras det inlägg på sociala medier om skrotbilar och skräp som dumpats i naturen.
För ett par dagar sedan publicerades ett inlägg om att en husvagn lämnats upp och ner längs Flarkenvägen i Rosvik. I Rosviks Facebook-grupp skrevs irriterade kommentarer om folks slöhet att inte forsla skräpet till skroten eller soptippen. Någon undrade om det var början till en ny sopstation. Efter någon dag konstaterades att husvagnen flyttats.
När PT åkte ut för att kolla läget längs den långa Flarkenvägen återfanns ytterligare en husvagn. Det mögelpåväxta taket var intryckt och rutorna var krossade. Längs samma väg, en bit in på en avtagsväg, stod en skoter och vid en annan avtagsväg en timmerdoning.
Åsa Wikman, chef för kommunens miljö- och hälsoskydd, säger att kommunen som stor markägare i Piteå får rycka ut flera gånger varje år för att frakta bort dumpat gods.
Miljöinspektören Sara Stenström förklarar att det gäller ärenden både på den egna marken och på privat mark.
Varför åker ni ut till privat mark?
– Kommunen har ett ansvar och när vi inte kan hitta någon skyldig får vi göra det själva om det finns tillträde till platsen. Ibland kan det också handla om farligt avfall som måste tas bort.
Vad är det konstigaste man tagit bort som du känner till?
– Oj det vet jag inte, jag är inte med på plats, men en ganska vanlig sak som får hämtas är skrotbilar man inte hittar ägaren till.
Sara Stenström är fascinerad över hur skräp kan dumpas på de mest konstiga ställen.
– I mitt jobb ingår tillsyn av bergtäkter och där har det ibland lämnats skräp på riktigt otillgängliga platser. Här brukar det bli bolaget som driftar bergtäkten som får ta hand om skräpet och det brukar oftast gå bra.
Gamla rikstretton som går mellan Kopparnäs och Öjebyn är en vägsträcka som ofta varit och är föremål för skräpdumpning. Sara Stenström berättar att hon under förra året var inkopplad i ett udda skräpärende med koppling till den vägen.
– Vi fick kännedom om att skräp dumpats på tre ställen i Kopparnäs. Vi åkte dit och hittade ett företagsnamn bland skräpet. När vi kontaktade företagaren visade det sig att han anlitat ungdomar för att köra bort hans skräp. Han hade betalat ganska bra för att få skräpet lämnat på soptippen och hade även lånat ut sitt släp. Det visade sig att skräpet inte hade lämnats på tippen utan längs småvägar i Kopparnäs. Han fick dåligt rykte för det och var inte glad.