– Ja, det är en möjlighet, men det är styrelsen för Lillpite kraft som i så fall tar det beslutet, säger Tore Degerfalk.
I styrelsen sitter ordförande Roland Karlsson, Leif Berg, Lars Birger Lindberg och Daniel Fåhraeus. Den sistnämnde representerar det kommunala bolaget Pite energi, som äger 91,5 procent av Lillpite kraft. Fåhraeus, som är vd för Pite energi, vill först inte uttala sig, men säger sedan att det inte är troligt att Lillpite kraft drar tillbaka rivningsansökan från Mark- och miljödomstolen.
– Jag har inte uppfattat det så och styrelsen har inte tagit ställning till det.
Så länge Lillpite kraft följer tidsplanen för pågående rivningsprocess så är länsstyrelsens vite på 50 000 kronor per månad vilande. I tidsplanen är det i nuläget rivning 2020 som gäller. I ansökan till länsstyrelsen står det ”Lillpite Kraft AB vill att Länsstyrelsen prövar om viteskravet i ovan nämnda dom kan dras tillbaka i avvaktan på myndigheters hantering av Nationella planen och bedömningen av om
våra anläggningar kan leva upp till dagens miljökrav”.
Men så vitt känt ska inte bedömningen av Lillpiteälvens kraftverk ske förrän 2023.
– Vi tycker att det är skäligt att få prövat om kraftverken kan leva upp till moderna miljövillkor. Då får vi också möjlighet att söka bidrag från Vattenkraftens miljöfond för rivning eller byggande av fiskvägar, säger Tore Degerfalk.
Miljöfonden kan bidra med upp till 85 procent av kostnaderna för fiskvägar eller rivning.
– Går det att få pengar från fonden så kan vi välja mellan rivning och fiskvägar, men utan pengar återstår bara rivning, säger Daniel Fåhraeus.
Lillpite kraft har i sin rivningsansökan till Mark- och miljödomstolen begärt en tidsfrist på fem år för att få riva. Något som bland annat Piteå kommun tycker är för lång tid.
Men rivningsansökningen kan alltså dras tillbaka?
– Först måste länsstyrelsen dra tillbaka vitet. Om de säger nej så gäller den tidsplan för rivning som domstolen beslutar, säger Tore Degerfalk.
Men ett ”ja” innebär åratals fördröjning?
– Ja, det blir en förskjutning till 2023 då Lillpiteälven ska granskas. Efter det kan vi sparka igång processen.
Många ser allt det här som förhalningstaktik?
– Vi kan inte ta hänsyn till vad andra tycker. Mitt uppdrag är att göra det bästa för Lillpite kraft, säger Tore Degerfalk.
Länsstyrelsen väntas ta beslut om vitet inom de närmaste två veckorna.