Krafttag mot tomt­spekulation

Kommunen tar krafttag mot fastighetsspekulationer genom att införa ett högt vite för den som säljer vidare, eller inte bebygger, en tomt från den kommunala kön.

Brith Fäldt (V), försvarade beslutet att införa viten.

Brith Fäldt (V), försvarade beslutet att införa viten.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-03-26 22:31

Beslutet som klubbades i kommunfullmäktige i måndags innebär att den som köper en tomt från Piteå kommun numera måste betala höga viten om man inte följer villkoren i kontraktet.

Startbesked ska erhållas senast två år efter att bygglovet beslutas och slutbeskedet ska vara klart inom ytterligare tre år. Annars väntar ett vite motsvarande tomtkostnaden. Samma vite ugår också om köparen överlåter fastigheten inom två år utan kommunens godkännande.

– Tomterna ska bebyggas och inte överlåtas i spekulativt syfte, säger Brith Fäldt (V), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, som anser att villkoren och tidsperioden är skäliga.

Moderaterna och Centerpartiet ville ha bort vitesklasulerna, eftersom de menade att människor med ärligt uppsåt riskerar att hamna i kläm.

– Det kan hända att livet kommer emellan. Den som har köpt tomten kanske skiljer sig, tappar sin inkomst, jobbet. Vad som helst kan inträffa och ska man då bötfällas och vitesföreläggas av kommunen, säger Håkan Johansson (M).

Han ifrågasatte om fastighetsspekulation var så pass vanligt att kommunen verkligen behövde införa de här villkoren.

– Att bygga är ett livsavgörande beslut för många och det här kan begränsa dem som vill göra det. Det känns inte bra, säger Håkan Johansson.

– Jag håller med Håkan. Det finns folk som har byggt på de nya områdena och där det har blivit omständigheter som faktiskt gjort att man blivit tvungen att sälja, säger Marika Risberg (C).

Peter Roslund (S) konstaterade att fastigheten får överlåtas, med kommunens godkännande.

– Finns det giltiga skäl så utgår inget vite, sade han.

Ett resonemang som inte tryggade moderaten.

– Vad är giltiga skäl? Här är man utelämnade till kommunens godtycke. Det känns inte bra, säger Håkan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om