Den dramatiska ökningen av multiresistenta bakterier fortsätter att öka över hela landet och så också i Norrbotten. I länet handlar det om en ökning från 213 fall år 2015 till 420 fall år 2016 – alltså nästan en fördubbling av antalet smittade norrbottningar.
Det handlar framför allt om två olika sorters multiresistenta bakterier: MRSA eller stafylokocker och tarmbakterien ESBL.
MRSA ökade från 71 fall år 2015 till 163 fall i fjol.
Även ESBL fortsätter att öka stadigt – från 139 fall år 2015 till 228 fall i fjol. Något man tidigare mest sågs hos utlandsresenärer finns i dag spritt i samhället.
– Ökningen beror inte heller bara på de migranter som kommer hit, utan det är det är en ökning i hela det svenska samhället, säger Anders Nystedt och konstaterar att när det gäller ESBL är det i dag ganska vanligt bland befolkningen.
– Det finns studier som visar att upp till fem procent av befolkningen är bärare, men jag tror att det är ovanligare i Norrbotten, säger Anders Nystedt som menar att det blir ännu tydligt om man tittar bakåt i tiden:
– För tio år sedan tror jag att man framodlade 2 000 ESBL-fall i Sverige, fjol var det 11 000 smittade personer. Kurvan pekar uppåt, säger Anders Nystedt.
Att vara bärare av en multiresistent bakterie är inte farligt i sig, det som blir farligt är om man skulle drabbas av en infektion som då kan bli svårbehandlad eftersom bakterierna blivit resistenta mot flera av våra vanliga antibiotikasorter.
– Det som är farligt och där man sett dödlighet är vid infektioner. Då blir det sämre effekt på de behandlingar som kan erbjudas. Hittills ligger vi dock bra till i Norden och Sverige, men det är allvarligt och det kanske kan få konsekvenser även här för vilken vård vi kan erbjuda, säger Anders Nystedt och tar som exempel cancer där man kan kanske måste överväga att inte behandla med cellgifter då det kan bli svårbehandlade infektioner.
– Det är absolut en risk för folkhälsan, säger Anders Nystedt.
Han anser att för att man en chans att stoppa utvecklingen måste sjukvården vara noga med vårdhygienen och restriktivare med antibiotikabehandling.
– Jag har pratat om det här i 20 år nu, men situationen blir värre.
Vad kan man tänka på som enskild?
– Man ska vara noga med vad man äter och noga med handhygienen, absolut när man åker utomlands, men gärna hemma också. Sedan kan man diskutera med sin doktor om man drabbas av någon enklare infektion. Antibiotika ska absolut användas när det behövs, men är det tveksamt kan man odla och avvakta några dagar.