Kraftig ökning av cykeldelsstölder

Stölder av cyklar och cykeldelar ökar kraftigt. Mest i polisregion norr, där tillgreppen från cykel ökat med 176 procent 2020 jämfört med 2019.

Mängder av stulna eller borttappade cyklar lämnas in till polisen varje år. Piteåpolisen har flera sådana här garage fulla med cyklar, berättar stationsbefälet Marcus Eriksson.

Mängder av stulna eller borttappade cyklar lämnas in till polisen varje år. Piteåpolisen har flera sådana här garage fulla med cyklar, berättar stationsbefälet Marcus Eriksson.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-02-10 20:30

Det är den största procentuella ökningen i landet, även om storstäderna Stockholm och Göteborg står för de flesta stölderna. Kanske har det ökande intresset för just cykling med saken att göra, kanske även pandemin då vi uppmanats att undvika kollektivtrafiken och gärna cykla till jobbet eller skolan istället.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har cykeldelsstölderna ökat med 60 procent i riket som helhet, men i Region norr alltså med hela 176 procent.

Region norr omfattar ju förstås 55 procent av landets yta och fyra län (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland), så den stora ökningen behöver inte gälla just i Norrbotten.

Vid polisen i Piteå känner man dock igen ett ökande antal stölder då till exempel elcyklarna ökat så mycket i och med det tidigare miljöbidraget (25 procents rabatt på inköpspriset), som Naturvårdsverket administrerade på regeringens uppdrag men som försvann i och med januariuppgörelsen. Piteå var bäst i länet och strax innan valet 2018 hade 222 Piteåbor sökt och fått bidraget.

– Jo, elcyklarna har verkligen ökat på senare år och batterierna är attraktivt stöldgods, säger Marcus Eriksson, stationsbefäl vid Piteåpolisen.

Eriksson pekar också på att cykelsporten i sig ökat markant med offroad-cyklar och mountainbikes, men även landsvägs- och "tävlingscyklar".

– Och det finns ju massor av tillbehör som är ganska dyra, så stölderna av cykeldelar kan mycket väl ha ökat kraftigt även här hos oss. Folk blir ju mer benägna att anmäla när det handlar om dyrare saker.

Ericsson har dock inte någon exakt statistik, där Pite älvdal brutits ut särskilt, och tillägger att det rör sig om kvalificerade gissningar.

– Men vi gjorde en särskild insats i somras, riktad mot för oss kända personer och då fick vi in ett större antal riktigt dyra, stulna cyklar och ibland kommer det ligor som lastar på alla dyrare cyklar på släp, ibland för att komma åt specifika delar – batterier exempelvis. Då är det enklast att ta hela cykeln.

Stöldskyddsföreningen tipsar om att:

1) skaffa ett ordentligt certifierat lås, 2) låsa cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul, 3) ta med batteriet om du ska vara borta längre, 4) ta med sadeln, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på, 5) DNA-märk din cykel och -delar, det ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!