Pitebo tar höjda hyror till Hyresnämnden

Kraftigt höjda hyror för många, lite mindre för vissa. Pitebo tar på nytt bruksvärderingen till Hyresnämnden. Samtidigt begär man 4,9 procents höjning i årets hyresförhandling.

Pitebo vill  höja hyrorna på Prästgårdsgatan enligt bruksvärdesprincipen, vilket skulle innebära kraftigt höjda hyror för många – uppemot 2000 kronor i månaden – medan andra, som skulle få lägre hyreshöjningar. (Arkivbild)

Pitebo vill höja hyrorna på Prästgårdsgatan enligt bruksvärdesprincipen, vilket skulle innebära kraftigt höjda hyror för många – uppemot 2000 kronor i månaden – medan andra, som skulle få lägre hyreshöjningar. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-02-23 17:30
undefined
Kraftigt höjda hyror väntar flera hyresgäster på Prästgårdsgatan om Pitebos yrkande går igenom. Ordförande Anders Lundkvist (S) står bakom bruksvärderingen. (Arkivbild)

Pitebos styrelseordförande Anders Lundkvist har tidigare kommenterat de planerade hyreshöjningarna på Prästgårdsgatan och konstaterat att lagstadgad bruksvärdesprincip ska gälla och att höjningen visserligen är stor men måste sättas i paritet till nuvarande låga hyresnivå.

Det är också det, som vd:n Maria Adlers framför som främsta argument när frågan nu på nytt tagits till Hyresnämnden.

undefined
Maria Adlers, AB Pitebos vd, säger att bostadsföretaget generellt har för låga hyror för att klara underhållet i det relativt ålderstigna fastighetsbeståndet. (Arkivbild)

Adlers menar att både standard, boendemiljö och centrala läge på Prästgårdsgatan talar för den relativt stora hyreshöjningen där:

– Vi har gått till Hyresnämnden med vår bruksvärdering och presenterat ett mycket stort material med jämförande hyresnivåer lokalt på orten där det tydligt framgår att våra hyror är förhållandevis låga. Nämnden håller nu på att förbereda ärendet med båda parter, oss och hyresgästföreningen, och kommer sedan att fatta beslut om höjningen är rimlig, säger hon.

Efter att ha strandat de tidigare förhandlingarna tog Pitebo ärendet till nämnden redan ifjol, men tvingades återkalla det på juridiska grunder, då man parallellförhandlat hyrorna – både angående bruksvärdeshöjningen och de ordinarie hyreshöjningarna.

I årets hyresförhandling finns Prästgårdsgatan inte med, däremot vad gäller bruksvärdeshöjningen. Pitebos vd menar att man till slut, efter att år efter år ha halkat efter, måste låta Hyresnämnden avgöra.

– Vi har generellt för låga hyror för att klara underhållet i vårt stora bestånd, 60 procent byggdes på 60– och 70–talet och är i behov av underhåll för att kunna hållas i gott skick och för att vi inte ska hamna i ett läge som med husen på Djupviksgatan, där vi nått vägs ände och vill riva.

Pitebos vd berättar att beståndet på Prästgårdsgatan är det enda där bruksvärdering görs för hela hus och med sittande hyresgäster. Annars görs värdering och översyn av hyran i samband med omsättning. 

– På Prästgårdsgatan handlar det om 179 lägenheter med 179 olika höjningar, beroende på standard, inte alla får höga höjningar.

Pitebo går också in i årets hyresförhandling med ett krav på 4,9 procents höjning, vilket är högre än under pandemin i fjol (3,3 procent), men lägre än 2020 (6,3 procent).

– 4,9 procent är egentligen för lågt, vår kostnadsökning kommer att bli ännu högre. Index är alarmerande högt på vissa områden, trävaror har till exempel ökat med 80 procent, avslutar Maria Adlers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!