Inför det här året höjde Pite energi fjärrvärmetaxan med 8,5 procent och till 2024 har det kommunala energibolaget beslutat att höja priset med 8 procent. För en normal villakund motsvarar höjningen cirka 120 kronor per månad.
– Vi lägger oss under Konsumentprisindex (inflationen) som i år är på drygt nio procent. Det här är nivån som vi behöver ligga på, säger Daniel Eriksson, chef för värme och kyla på Pite energi.
Alla Sveriges fjärrvärmeföretag har drabbats av ökade kostnader. Främst handlar det om den kraftiga ökningen av bränslepriser till följd av Rysslands invasion av Ukraina, vilket tvingat många bolag till kraftiga prisjusteringar. I Piteå värms över 3 300 villor upp med fjärrvärme som till 98 procent består av överskottsvärme från lokala industrier. Det är också tack vare överskottsvärmen som Pite energi kan hålla nere priset. I exempelvis Älvsbyn, som inte har tillgång till överskottsvärme från industrier, så höjs fjärrvärmepriset med 15 procent. Så sent som i januari höjde Älvsbyn fjärrvärmen med åtta procent.
– På vissa orter höjer man priset med 15, 20 och tyvärr 30 procent på grund av bränslepriset. Där kör man kanske biobränsle, flis eller pellets där priset stuckit iväg något fruktansvärt. Vi påverkas också givetvis av bränslepriser, men vi är inte lika känsliga tack vare att vi köper överskottsvärme från Smurfit Kappa och SCA.
Utöver överskottsvärmen köper Pite energi in reservbränsle om inte industrierna kan leverera.
– Då kör vi på eldningsolja i egna anläggningar, och den har också stuckit iväg enormt i pris. I smånäten kör vi pellets som blivit väldigt mycket dyrare. Vi har beslutat att höja med åtta procent i alla våra nät då vi parerar med att reducera kostnader.
Trots att Pite energi höjt fjärrvärmepriset två år i rad anser Daniel Eriksson att den fortsatt är prisvärd.
– Fjärrvärmen i Piteå är väldigt konkurrenskraftig jämfört med alla andra alternativ. Ser man i Nils Holgersson-undersökningen för årets pris så ligger vi femte lägst i Sverige. Vi är väldigt stolta över samarbetet vi har med Piteås industrier. Det gör att vi kan bromsa och parera oron på bränslemarknaden.