Kraftig bantning väntar torskfisket

Fiskeriverket har tagit fram en plan för att minska flottan som fiskar torsk i Östersjön. Verket hotar med att drastiskt dra ner på antalet fisketillstånd nästa år om inte yrkesfiskarna slutar på frivillig väg.

Piteå2008-04-03 00:00
Göteborg (TT)- Av de 83 trålare som finns i dag borde vi ner till 25-30 för att slippa en massa konkurser. Då skulle det bli lönsamt för dem som blir kvar. Det spiller också över på de mindre garnbåtarna som regeringen sagt sig vilja värna, säger Tore Gustavsson, chef för samhällsekonomiska enheten på Fiskeriverket, till TT.

Regeringen har beslutat om skrotningspremie och avgångsvederlag för att fiskarna ska sluta. Målet är att anpassa fiskeflottan till de svaga fiskbestånden och skapa lönsamhet. Eftersom många som fiskar torsk i Östersjön fiskar även i Västerhavet påverkas även det fisket.

Inga nyetableringar

Fiskeriverket har bestämt sig för att säga nej till nyetableringar och man förbjuder överlåtelser av tillstånd för torskfiske i Östersjön. Nästa år blir det heller ingen ersättning för de extra så kallade stoppdagarna när fiskarna inte får fiska.

Räcker inte de åtgärderna tänker Fiskeriverket ta i med hårdhandskarna och dra ner på antalet tillstånd som ger rätt att fiska torsk i Östersjön.

- Det blir skärpta regler för tillträde och teoretiskt kan det bli så att många blir utan licens, men vi hoppas slippa ta till det verktyget, säger Tore Gustavsson.

Kriterierna för de nya reglerna håller på att utarbetas av Fiskeriverket, länsstyrelserna och representanter från yrkesfiskarna. De ska vara klara till sommaren.

- Förutsättningarna måste vara kända i god tid, säger Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges fiskares riksförbund.

Kräver högre premie

För att yrkesfiskarna ska se skrotningspremien som ett alternativ anser Henrik Svenberg att nivåerna måste upp betydligt från tidigare när det handlat om 8 000 kronor per bruttoton. 40 000 till 50 000 kronor per bruttoton tycker han är rimligt. För en båt på 100 bruttoton, vilket är en vanlig storlek, skulle det handla om fyra miljoner kronor.

Då tar Fiskeriverkets pott på 53 miljoner kronor snabbt slut. Några summor är inte fastlagda utan det blir en förhandling för varje båt.

- Vi kommer att pruta så mycket det går så att skattebetalarna får valuta för sina pengar. Vi vill få bort så mycket fiskekapacitet som möjligt så billigt som möjligt, säger Tore Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om